32.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε νέο σχεδιασμό κινητοποιήσεων μπαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία

Σε νέο σχεδιασμό κινητοποιήσεων μπαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία

ECON 4

Τον σχεδιασμό που έκαναν το Σαββατοκύριακο είναι αποφασισμένοι να θέσουν σε εφαρμογή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να φτάσουν στα σημεία όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, παρά την αντίσταση που βρίσκουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πάντως, το πλάνο της σημερινής (σ.σ. Δευτέρα) τους δράσης αφορά και ενίσχυση των σημείων, όπου έχουν ήδη… στρατοπεδεύσει συνάδερφοί τους με τρακτέρ, ενώ το αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων θα αποφασιστεί σε συνελεύσεις που θα γίνουν μέσα στη μέρα.
Σε επανασχεδιασμό, εξάλλου, των δράσεών τους προχώρησαν το Σαββατοκύριακο αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι από τις 25/1 έχουν εγκατασταθεί στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. «Εχουμε κι άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε σήμερα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα».
Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα νομού Σερρών, έδωσαν ραντεβού στις 10 το πρωί στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί τις 12.00 θα ξεκινήσουν τη δράση τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες κι εβδομάδες, εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.
Σε πολύωρο αποκλεισμό (14.00-20.30) της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (και στα δύο ρεύματα) προχώρησαν την Κυριακή αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του νομού Κιλκίς. «Περιμένουμε σήμερα και αύριο να ενισχυθεί το μπλόκο, με συναδέλφους μας από τις γύρω περιοχές» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης. Διευκρίνισε: «Νεότερα για τη δράση μας αναμένονται στο χρονικό διάστημα 13.00-14.00, οπότε και αναμένονται επιπλέον δυνάμεις. Ο,τι κάνουμε, θα γίνει μετά από γενική συνέλευση όλων μας».
Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση της Κυριακής έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι διαμαρτυρόμενοι εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν τον κόμβο της Ειδομένης και να παρατάξουν εκεί τα τρακτέρ τους.
Ο κ. Καρυπίδης επανέλαβε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης την Κυριακή, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων παρέμενε ανοικτή και το τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ λειτουργούσε κανονικά.
Υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται από το Σάββατο με τα τρακτέρ τους 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης.
Λίγο μετά τις 10.30 θα ξεκινήσουν για τους Ευζώνους από τη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους. Το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων αναμένεται να ενισχυθεί από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από το Αίγιο, την Αλεξάνδρεια και το Κιλκίς. Αγρότες από τη Χαλάστρα βρίσκονται στα διόδια των Μαλγάρων, σε μπλόκο το οποίο στήθηκε το Σάββατο. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατευθυνθούν στους Ευζώνους.
Μπλόκα σε Μάλγαρα, Τρίγλια και Κατερίνη – Συνάντηση αγροτών με τον πρόεδρο της ΝΔ
Το μπλόκο των αγροτών νομού Χαλκιδικής στήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας. Απαντώντας σε ερώτησή μας είπε ότι σήμερα το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποια κινητοποίηση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε «η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου στήθηκε το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση. Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο εκ των επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας «στις 13.30 κανονίσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα βρίσκεται στη μονάδα μυδοκαλλιέργειας, στο Δέλτα Αξιού».
Το βράδυ του Σαββάτου στήθηκε μπλόκο και από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κατερίνης στην αερογέφυρα. Σήμερα θα προκύψουν τα μέλη της συντονιστικής τους και θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και συνεννόηση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική Μακεδονία για να καθορίσουν το πλάνο της δράσης τους.
Μετά τις 12.00, ίσως αφιχθούν σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, είπε ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Ασσηρο και πρόσθεσε: «Αναμένουμε και σήμερα τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης στον Λαγκαδά».
Ηδη συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και πιθανόν αύριο και αφού προηγηθεί συνέλευση, οι δυνάμεις των τρακτέρ να κατευθυνθούν κομβόι στο τελωνείο των Ευζώνων, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.
Από την πλευρά τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το «μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), μπήκαν στον… χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων από το βράδυ της Κυριακής. Σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να κατεβάσουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε νέα τους συνάντηση εντός της εβδομάδας, θα καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση. Στη δράση αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, συνάδερφοί του από την ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως Επανομή, Βασιλικά και Γαλάτιστα.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.
Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλημμένως ξεκαθάρισαν και αυτό που σχεδιάζουν -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών (Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης)- είναι συλλαλητήριο στη 10η Διεθνή Εκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia», στις 2/2, ημερομηνία κατά την οποία και ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν. Πάντως, σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων.
Ελενα Αλεξιάδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ