Πόσο συμφέρει η εξωδικαστική ρύθμιση ιδιωτικών οφειλών;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 5 Απριλίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 

Στο ερώτημα πόσο συμφέρει έναν αυτοαπασχολούμενο ή επιχειρηματία να επιλέξει εξωδικαστική ρύθμιση, απαντήσεις δόθηκαν στην εκδήλωση με θέμα: «Η εξωδικαστική ρύθμιση ιδιωτικών οφειλών αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων – Τρόποι, αποτελέσματα και προοπτικές», που οργάνωσε τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 ο Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΔΔΕΕ) του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Προσκεκλημένοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Καθ. κα Χ. Απαλαγάκη, ο Ειδικός Γραμματέας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φ. Κουρμούσης και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), κ. Ν. Κανελλόπουλος.
Ο κ. Κουρμούσης ανέλυσε τον σκοπό του Νόμου 4469/2017, ο οποίος είναι κυρίως η ολοκληρωμένη εξωδικαστική λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών (προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) των βιώσιμων επιχειρήσεων και παρουσίασε τα βασικά σημεία της πλατφόρμας καθώς και τις επιτυχημένες προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που αναδύονται κατά την εφαρμογή της, αναφέροντας μάλιστα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οφειλετών, που είχαν αρχικώς υποβάλει αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης πτωχευτικής ικανότητας, καλύφθηκαν πλέον μετά το νέο «path» της πλατφόρμας για τους αυτοαπασχολούμενους, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Η Καθ. κα Απαλαγάκη, παρουσιάζοντας τις νόμιμες προϋποθέσεις για την κατάρτιση σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών του Ν. 4469/2017, υπογράμμισε ότι οι Τράπεζες στηρίζουν εμπράκτως τον μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τόνισε ότι θα πρέπει να ξαναποκτήσουμε την κουλτούρα της εξυπηρέτησης των οφειλών.
Τέλος, ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε τον κρίσιμο ρόλο των συντονιστών, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, καθώς αυτοί είναι οι εγγυητές της διαδικασίας.
Στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχαν τόσο δικηγόροι όσο και συντονιστές-διαμεσολαβητές, οι οποίοι έχουν ήδη συμμετάσχει σε επιτυχημένες διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ και εμπλούτισαν με παρατηρήσεις και επισημάνσεις τη συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία της πλατφόρμας.