20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ«Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νηλ στο Εθνικό Θέατρο

«Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νηλ στο Εθνικό Θέατρο

ECON 2

Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία, αναδεικνύονται στο έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», το οποίο μετά από 80 χρόνια ανεβάζει ξανά, το Εθνικό Θέατρο, από τις 19 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή του.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αντώνης Αντύπας, ο οποίος μετά την πολυετή πορεία του στο ελληνικό θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με την πρώτη κρατική σκηνή, ενώ τη μουσική της παράστασης συνθέτει η Ελένη Καραΐνδρου.
Αν και δεν ανεβαίνει συχνά στην ελληνική σκηνή, το έργο είναι ένα κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα, τα οποία εμπνέουν τον σπουδαίο δραματουργό. Εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1924, σε μια προσπάθεια του Ο’ Νηλ να αναδιαμορφώσει το αμερικάνικο θέατρο. Βαθιά επηρεασμένος, τόσο από τον Α. Στρίντμπεργκ όσο και από την αρχαία ελληνική τραγωδία, ο συγγραφέας συνθέτει ένα σύγχρονο ποιητικό δράμα, μια διασκευή του Ιππολύτου του Ευριπίδη όπου η Φαίδρα ερωτεύεται τον γιο του συζύγου της Θησέα.
Το έργο διαδραματίζεται στο αγρόκτημα του Εφραίμ Κάμποτ, μετανάστη από την Ιρλανδία, ο οποίος πασχίζει να στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Εκεί ζει με τους τρεις γιους του, τον Πήτερ και τον Σιμεόν, από τον πρώτο του γάμο, και τον Ημπεν, από τον δεύτερο. Η σκληρή δουλειά και η καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα, μετά την τρίμηνη απουσία του, θα ωθήσει τους δύο μεγαλύτερους γιους να μεταναστεύσουν στη «Γη της Επαγγελίας», η οποία, για την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο, είναι η Καλιφόρνια. Στο κτήμα θα παραμείνει ο τρίτος γιος, ο Ημπεν, ο οποίος θα ερωτευτεί την νέα όμορφη σύζυγό του πατέρα, Αμπη.
Η συγκυρία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ερωτικού τριγώνου, μέσα από το οποίο ο Ο’ Νηλ θα αποτυπώσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες και τις πολιτικές του αναζητήσεις, μετατρέποντας τους απλούς αγρότες σε σύμβολα του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι, όπως και οι ήρωες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, συνομιλούν διαρκώς με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την κίνηση η Σταυρούλα Σιάμου.
Ερμηνεύουν οι: Νίκος Γιαλελής, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κίτσου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Σταύρος Μερμήγκης, Γιώργος Ζυγούρης, Ανδρέας Παπανικόλας, Μαργαρίτα Ανθίδου, Γιώργος Βερτσώνης, Ιουλιέτα Θύμη, Χριστίνα Ντέμου, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Αλκης Μαγγόνας, Μάγδα Λέκκα, Δημήτρης Τσεσμελής και Ανθή Χαιροπούλου. Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Λώλος (βιολί).
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ, (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5 ευρώ. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13 ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ