13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠτΔ: «Ευθεία αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης»

ΠτΔ: «Ευθεία αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης»

ECON 13

«Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στη Λισαβόνα.
«Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η Αθήνα «καθιστά σαφές ότι, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη – μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε, ότι «αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».
O κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις δυο μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την οικονομική και την προσφυγική.
Για την οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι ιδίως μέσα από τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας -πρωτίστως των νέων- δοκιμάζει δεινώς τη συνοχή πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών. Για να επιλυθεί το πρόβλημα οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «να διακηρύξουμε ότι εξακολουθούμε πάντοτε να πρεσβεύουμε πως για την Ευρώπη, την Δημοκρατία της και τον Πολιτισμό της ισχύει ο θεμελιώδης κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο η Οικονομία υπηρετεί τον Ανθρωπο και όχι ο Ανθρωπος την Οικονομία. Φυσική συνέπεια τούτου είναι το ότι οφείλουμε να στηρίξουμε το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, που αποτελεί ασπίδα κατά της αναβίωσης των απολιθωμάτων του φασισμού και του ναζισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να εξαλείψουμε την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και ευνοεί τέτοια φαινόμενα. Και πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια οικονομική πολιτική, η οποία θα συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης, καθώς και της κρίσης χρέους, με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις, καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης».
Για το προσφυγικό ζήτημα, επανέλαβε ότι «μας θέτει όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες προ των ευθυνών μας αναφορικά με το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεν πρόσφυγες υπό όρους γνήσιου Ανθρωπισμού και σεβασμού των απαράγραπτων Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τους δε τρομοκράτες και εκφραστές της σύγχρονης βαρβαρότητας ως εγκληματίες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Επιπροσθέτως, επισημαίνω πως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ευρωπαϊκή αρχή της Αλληλεγγύης, και στον τομέα των προσφύγων, αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου. Ητοι κανόνα η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται κυρώσεις, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί το Δημαρχείο της Λισαβόνας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος της πορτογαλικής πρωτεύουσας, Φερνάντο Μεντίνα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του σώματος, Φέρο Ροντρίγκες. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.
Πρ. Παυλόπουλος: «Ως πραγματικοί Ευρωπαίοι ταξιδεύουμε στις θάλασσες με σημαία την Ευρώπη»
«Εμείς ως πραγματικοί Ευρωπαίοι ταξιδεύουμε στις θάλασσες είτε με νηνεμία, είτε με τρικυμία, με σημαία την Ευρώπη. Δεν θα την επιλέξουμε ποτέ την Ευρώπη, ως σημαία ευκαιρίας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο της Λισσαβόνας, Φερνάντο Μεντίνα. «Για μας η Ευρώπη», υπογράμμισε, «είναι η Ευρώπη των θεσμών και αξιών, και οι λαοί μας θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για τα ιδανικά της».
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο να επισκέπτεται τη Λισσαβόνα, η οποία «συμπυκνώνει εύγλωττα την όλη ιστορία της Πορτογαλίας. Εκφράζει την ιστορία και την παράδοση όλου του πορτογαλικού Εθνους». «Ειδικότερα», τόνισε, «εκφράζει την ιστορία και την παράδοση της «θαλασσοκράτειρας» Πορτογαλίας, της Πορτογαλίας των παγκόσμιας σημασίας εξερευνήσεων και των παγκόσμιου θαυμασμού θαλασσοπόρων. Διόλου τυχαίο, λοιπόν, πως ο κόσμος ολόκληρος αναγνωρίζει στην Λισσαβόνα τον επίζηλο τίτλο της «Πριγκίπισσας του Ωκεανού»».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε στην αντιφώνησή του και τους ξεχωριστούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Πορτογαλία, και κυρίως με την Λισσαβόνα. «Αντί για άλλη αναφορά», υπογράμμισε, «περιορίζομαι να υπενθυμίσω πως η Λισσαβόνα, σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτικούς της μύθους -και ο μύθος διαφέρει από το παραμύθι, επειδή η αρχή του ξεκινάει από μια μακρινή ιστορική αλήθεια- φέρεται να ιδρύθηκε από τον ομηρικό πρόγονό μας Οδυσσέα, ο οποίος στην «Οδύσσειά» του θρυλείται πως έφθασε ως εδώ. Τα ονόματα έχουν τη σημασία τους: Το αρχαίο όνομα της Λισσαβόνας ήταν «Ulissipo» ή «Olissipo», πολύ κοντά ετυμολογικώς στο σημερινό της όνομα. Και το όνομα του Οδυσσέα στα λατινικά ήταν «Ulysses»»
«Ολοι οι παραπάνω λόγοι», κατέληξε, «τεκμηριώνουν το γιατί η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι επισκεπτόμενος την Λισσαβόνα ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα των αισθημάτων που τρέφω και τρέφουμε εμείς, οι Ελληνες, για την ιστορική Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Κι εύχομαι η Λισσαβόνα, μέσα από την περίλαμπρη ιστορική διαδρομή της στο παρελθόν και στο μέλλον, να πρωταγωνιστεί στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και του Πολιτισμικού της Οικοδομήματος».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ