«Πρώτη αχτίδα ελπίδας» καθώς η γερμανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 19 Μαΐου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η γερμανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς τα νοικοκυριά ξόδεψαν με μεγαλύτερη ελευθερία και η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε, ωστόσο η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι προοπτικές συνεχίζουν να σκιάζονται από τις εμπορικές διαμάχες.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,7%. Τα στοιχεία συμβάδιζαν με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε στο Reuters ότι τα στοιχεία προσφέρουν «μια πρώτη αχτίδα ελπίδας» ύστερα από δύο τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη, αλλά είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι τα δύσκολα έχουν περάσει.
«Οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες δεν έχουν ακόμα λυθεί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε αποδεκτές λύσεις που θα καθιστούν δυνατό το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο Αλτμάιερ.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κλιμακώσει την εμπορική τους διαμάχη, με το Πεκίνο να ανακοινώνει την εβδομάδα νέους δασμούς για τις αμερικανικές εισαγωγές αφού η Ουάσινγκτον αύξησε τους δικούς της δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Και οι δύο χώρες είναι σημαντικές αγορές για τις γερμανικές εταιρίες εξαγωγών, κάτι που σημαίνει ότι οι δασμοί πλήττουν και τις δικές τους δραστηριότητες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ίσως αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, κάτι που θα είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η ανάπτυξη είναι κυρίως αποτέλεσμα του κατασκευαστικού κλάδου και των αυξημένων δαπανών των νοικοκυριών. Θετική ήταν και η συμβολή των επενδύσεων των εταιριών σε μηχανήματα και εξοπλισμό. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν πιο λεπτομερή στοιχεία για την ανάπτυξη, που αναμένεται να καταδείξουν ποιοι κλάδοι της οικονομίας συνέβαλαν στην ανάπτυξη και σε ποιο βαθμό. Η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 και έμεινε στάσιμη το τέταρτο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters