18.9 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ πρόεδρος της Κίνας ανοίγει τις εργασίες Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός...

Ο πρόεδρος της Κίνας ανοίγει τις εργασίες Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός υπό τη βαριά σκιά του Τραμπ και της λαϊκής δυσαρέσκειας

DECON 4

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα παρουσιάσει σήμερα στο Νταβός την οπτική του για την παγκοσμιοποίηση, σε μία πολιτική και οικονομική ελίτ που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξανόμενη εχθρότητα των πληθυσμών του δυτικού κόσμου που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και γίνονται όλο και περισσότερο καχύποπτοι προς τις ανοικτές κοινωνίες και τους ανέμους του ελευθέρου εμπορίου.
Η παρουσία του Σι, μια ιστορική «πρωτιά» για κινέζο ηγέτη στην ετήσια συνάντηση πολιτικών ηγετών, διευθυντικών στελεχών και τραπεζικών, σημειώνεται ενώ ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συνεργασία σε θέματα εμπορίου και αλλαγής κλίματος αμφισβητείται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.
Η Ευρώπη, στο μεταξύ, είναι απορροφημένη με τα δικά της προβλήματα, από το Brexit και τις βομβιστικές επιθέσεις, μέχρι μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται φέτος και στις οποίες μπορεί να αναδειχθούν λαϊκιστές αντίθετοι προς την παγκοσμιοποίηση.
Αυτά έχουν αφήσει ένα κενό το οποίο φαίνεται πρόθυμη να συμπληρώσει η Κίνα. Φέτος στο Νταβός θα συμμετάσχουν αρκετά στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επί μέρους συνεδριών είναι αφοσιωμένες στην Ασία, μεταξύ των και μία με τον τίτλο «Η Ασία Αναλαμβάνει τα Ηνία».
«Ελπίζουμε ότι στον νέο αυτό κόσμο η Κίνα θα αναλάβει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική ηγετική θέση», είπε ο ιδρυτής του ΠΟΦ στο πρακτορείο Reuters, Κλάους Σουάμπ, «οπότε εν μέρει είναι πολύ συμβολικό να έχουμε εδώ τον πρόεδρο της Κίνας».
Η συμμετοχή του Σι σημειώνεται κατά τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ του Πεκίνου και του εν αναμονή προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εγκαθίσταται την Παρασκευή, την τελευταία μέρα εργασιών του συνεδρίου στο Νταβός.
Ο ίδιος ο Σι δεν αναμένεται να ανταπαντήσει σε επικριτικές για την Κίνα δηλώσεις του Τραμπ, αλλά να εστιαστεί στο θέμα της συνεργασίας. «Ο προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και η αποπαγκοσμιοποίηση δείχνουν αυξητικές τάσεις. Δεν είναι καλό για την εγγύτερη οικονομική συνεργασία παγκοσμίως», έχει πει ο Σι. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο και θα μπορούσε να υποστεί μεγάλη ζημιά από ένα νέο κύμα προστατευτισμού.
Οι φόβοι οικονομικών προβλημάτων στην Κίνα τάραξαν τις παγκόσμιες αγορές κατά το περσινό συνέδριο στο Νταβός, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τη Δευτέρα για τους συνεχιζόμενους κινδύνους στην οικονομία της χώρας, που περιλαμβάνουν τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας σε κυβερνητικές δαπάνες, τον δανεισμό-ρεκόρ από κρατικές τράπεζες και μια αναβράζουσα αγορά ακινήτων.
«Υπό το φως των νέων προκλήσεων στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος Σι θα εκθέσει την οπτική της Κίνας για την παγκοσμιοποίηση», εξήγησε ο Λι Μπαοντόνγκ, υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
Νέες προκλήσεις; …πραγματικά μία σκιά πλανάται επάνω από τις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, του μεγάλου απόντα που περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, εκεί όπου τον έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις του κατά της παγκοσμιοποίησης. Ενα μέλος του μεταβατικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αντονι Σκαραμούτσι, θα λάβει τον λόγο λίγες ώρες μετά τον Σι Τζινπίνγκ και η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον.
Διότι εδώ και 50 χρόνια, στο Νταβός συρρέουν επικεφαλής επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, πολιτικοί, καλλιτέχνες μέλη μίας ελίτ που αναδείχθηκε μέσω του ελευθέρου εμπορίου σε όλες του τις μορφές.
Οι φετινές συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό την σκιά της αυξανόμενης εχθρότητας μέρους της δυτικής κοινής γνώμης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και ιδιαίτερα μίας μεσαίας τάξης που υποβιβάζεται. Οι πληθυσμοί αυτοί ψήφισαν τον Τραμπ, το Brexit και απειλούν να διαταράξουν το πολιτικό παιγνίδι στη Γαλλία, στη Γερμανία…
Ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής του Διεθνούς Φόρουμ του Νταβός, γνωρίζει τις προκλήσεις και η φετινή διοργάνωση έχει τεθεί υπό το ερώτημα: «γιατί οι άνθρωποι είναι οργισμένοι και όχι ικανοποιημένοι;».
Το Φόρουμ, που έχει εντοπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2017, έχει δώσει στη δημοσιότητα μελέτη που έδειξε ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα έχει υποχωρήσει κατά την τελευταία πενταετία στις ανεπτυγμένες χώρες.
«Οφείλουμε να ακούσουμε αυτό που λένε οι άνθρωποι. Τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης είναι σαφέστερα στις αναδυόμενες οικονομίες από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες», σχολίασε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα UBS.
Το παράδοξο είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι μάλλον ευνοϊκές, σύμφωνα με το Ναρίμαν Μπεχράβες, επικεφαλής οικονομολόγο του IHS Markit. Ομως, «η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση έχουν αφήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο περιθώριο».
«Οπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, οι ελίτ αυτές θα επιζητήσουν να δώσουν μία θετική εικόνα για την «ηγεσία» τους στο θέμα της παγκοσμιοποίησης. Είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπ’ όψιν την κλιμακούμενη εξέγερση των λαών που διαταράσσει την νεο-φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων», καταγγέλλει η οργάνωση Attac.
Αναδεικνύοντας αυτήν την πραγματικότητα, η οργάνωση Oxfam αποκάλυψε στην έρευνα που διενεργεί για τις ανισότητες και κατά παράδοσιν δίδεται στη δημοσιότητα από το άνοιγμα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, εξηγεί ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει καταβαραθρωθεί στις 28 υπό μελέτην χώρες. «Πρόκειται για την κατάρρευση της εμπιστοσύνης», σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Εντελμαν.
«Επειτα από 30 χρόνια κερδών ρεκόρ, ο επιχειρηματικός κόσμος είχε την ευκαιρία να προσφέρει την ευημερία για όλους, αλλά απέτυχαν και τώρα πληρώνουν το πολιτικό τίμημα», σύμφωνα με την διεθνή συνδικαλιστική ομοσπονδία UNI Global Union, ο επικεφαλής της οποίας, ο Φίλιπ Τζένινγκς, είναι ένας από τους θαμώνες του Νταβός.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ