Ο Πάπας κατηγορεί την Ευρώπη για έλλειψη ευαισθησίας στους μετανάστες που πνίγονται

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 1 Απριλίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγόρησε την Ευρώπη για «έλλειψη ευαισθησίας» απέναντι στους μετανάστες που πνίγονται κατά χιλιάδες στην Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, σημειώνοντας ότι ξεχνάει πως μετά τον πόλεμο τα παιδιά της πήγαν να χτυπήσουν την πόρτα της βόρειας και της νότιας Αμερικής.
«Δεν καταλαβαίνω την έλλειψη ευαισθησίας, την αδικία του …να κλείνεις την πόρτα στους μετανάστες», δήλωσε ο Ποντίφικας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta στις 22 Μαρτίου στο Βατικανό.
«Το πιο σοβαρό πρόβλημα της Ευρώπης για μένα είναι ότι ξεχνάει πως μετά τον πόλεμο τα παιδιά της πήγαν να χτυπήσουν την πόρτα της βόρειας και της νότιας Αμερικής», και ότι και η ίδια σχηματίστηκε από τις μεταναστεύσεις, επέμεινε. Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος υπερασπίζεται συχνά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υπογράμμισε επίσης ότι πολύ πιο φτωχές χώρες από τις ευρωπαϊκές, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος ή η Ιορδανία υποδέχονται εκατομμύρια μετανάστες και προσπαθούν να τους ενσωματώσουν στις κοινωνίες τους.

Η δήλωση του Πάπα για τον Τσίπρα και το… βραβείο Νόμπελ
Από το Ραμπάτ του Μαρόκου, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Τί δήλωσε για το Νόμπελ Ειρήνης;
Στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στο Νόμπελ Ειρήνης αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επιδοκίμασε τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
«Κάποια στιγμή μίλησα μ’ έναν πολιτικό, έναν άνδρα τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας γι’ αυτό (σ.σ. μεταναστευτικό) και τις συμφωνίες που δεν επιτρέπουν στους μετανάστες (σ.σ. να εισέλθουν στην Ευρώπη), μου εξήγησε τις δυσκολίες και στο τέλος, μου μίλησε μέσα από την καρδιά, λέγοντας την εξής φράση: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από τις συμφωνίες». Αυτή πρόταση αξίζει βραβείο Νόμπελ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ποντίφικας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ραμπάτ του Μαρόκου, στις 31 Μαρτίου.
Κατήγγειλε δε, τις αποφάσεις ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ να «μπλοκάρουν» την είσοδο των μεταναστών στα λιμάνια και να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεν πρόκειται να λυθεί μ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα. Μία κυβέρνηση που έχει την «καυτή πατάτα» χρειάζεται να επιλύσει το πρόβλημα με έναν άλλο τρόπο» τόνισε, χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα περιστατικά trafficking ανάμεσα στους μετανάστες. «Τους κάνουν να υποφέρουν, πωλούν τις γυναίκες και τους άνδρες. Και τα βασανιστήρια είναι απίστευτα».
«Πρέπει να μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τους στέλνουν μακριά, γνωρίζοντας ότι πολλοί απ’ αυτούς θα πέσουν στα χέρια διακινητών, οι οποίοι θα πουλήσουν τις γυναίκες τα παιδιά, θα σκοτώσουν ή θα βασανίσουν ώστε να σκλαβώσουν τους άνδρες» έσπευσε να προσθέσει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews