21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ γερμανικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση

Ο γερμανικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση

DECON 3

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας πιθανόν υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών και δίνοντας ένα καλοδεχούμενο στήριγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως υποδηλώνουν στοιχεία που ανακοινώθηκαν από πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν τουλάχιστον 1,7% σε ετήσια βάση στο τέλος του 2016, κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Η ΕΚΤ διοχετεύει χρήμα στην οικονομία της Ευρωζώνης στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθωρισμό από ένα αρνητικό σχεδόν επίπεδο και επομένως τα ισχυρά στοιχεία είναι πιθανόν να ενισχύσουν τις φωνές για έναρξη αντιστροφής της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας από τις δημοσιονομικά συντηρητικές δυνάμεις. Ο οικονομολόγος της τράπεζας DZ, Μίχαελ Χολστάιν, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τα γερμανικά κρατίδια υποδηλώνουν πως ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση. Θα πρόκειται για τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό από τον Νοέμβριο του 2014 και επίσης υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters (1,3% έναντι 0,7% τον Νοέμβριο).
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,6% τον Νοέμβριο, ενώ για τον Δεκέμβριο αναμένεται περαιτέρω αύξησή του στο 1%. Η αύξηση των τιμών μπορεί να αποτελεί καλό νέο για την ΕΚΤ από μία συνολική προοπτική της Ευρωζώνης, αλλά δεν προμηνύεται απαραίτητα καλό για τη γερμανική οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, την άνοδο του κατασκευαστικού τομέα και τις κρατικές δαπάνες. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι κατασκευές έχουν ενισχυθεί από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και την υψηλή απασχόληση – ρεκόρ, ενώ οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές θα έκαναν τους παραδοσιακά φειδωλούς Γερμανούς πιο απρόθυμους να ξοδεύουν χρήματα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ