18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ«Ολη η Ελλάδα για τον Μίκη»: Μία παράσταση - αφιέρωμα στον χορωδιακό...

«Ολη η Ελλάδα για τον Μίκη»: Μία παράσταση – αφιέρωμα στον χορωδιακό Μ. Θεοδωράκη

ECON 9A

Μερικά από τα αριστουργηματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα αποδώσουν για πρώτη φορά 300 χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας, σε μία ιστορική παράσταση – αφιέρωμα στον χορωδιακό Θεοδωράκη, με τίτλο «Ολη η Ελλάδα για τον Μίκη». Η συναυλία πραγματοποιείται έπειτα από επιθυμία του ίδιου του συνθέτη και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η παράσταση περιλαμβάνει περίπου 30 τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από το διακεκριμένο μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει και το έργο. Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση έγραψε ο βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Μπλάνας, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η Σοφία Σπυράτου.
«Η χορωδιακή παρουσίαση των τραγουδιών μου αποτελεί για μένα πηγή μεγάλης χαράς και συγκίνησης. Για το λόγο αυτόν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, κατ’ αρχήν στον άξιο συνεργάτη και φίλο κ. Μπαρμπάτη, που με τόση αγάπη, ταλέντο και μουσική αρτιότητα ανέλαβε και έφερε σε αίσιο πέρας αυτόν τον άθλο. Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέλη των χορωδιών, τους τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες αυτής της από κάθε άποψη μοναδικής παράστασης, καθώς και σ’ όλους εκείνους που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της» αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε σημείωμα του, που διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης.
Η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου είπε πως «για εμάς έχει ιστορική σημασία το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την επιθυμία, σε μία συνάντηση που είχαμε, να γίνει πραγματικότητα αυτή η εξαιρετική ιδέα του Π. Μπαρμπάτη ώστε αυτό το έργο να μείνει σαν παρακαταθήκη και να μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από τις επόμενες γενιές». Από την πλευρά του, ο Παναγής Μπαρμπάτης τόνισε πως «στο κρίσιμο μονοπάτι που περνάει η χώρα μας, έχει συμβολικό χαρακτήρα η συναυλία αυτή, καθώς 300 ψυχές από όλη την Ελλάδα έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής για να ενώσουν τις φωνές τους γύρω από το μεγάλο μας δημιουργό, που αποτελεί σύμβολο πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Μ. Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που έδωσε χρώμα στα όνειρά μας και αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».
Στα κείμενα του Γιώργου Μπλάνα ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ’ ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της. Και ορθώνεται και φτιάχνει ένα γιγάντιο τραγούδι με μυριάδες φωνές. Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.
Μέγαρο Μουσικής, 6 και 7 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 8:30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ