24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ. Παππάς στον Αντ1: «Το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προς ψήφιση τα...

Ν. Παππάς στον Αντ1: «Το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα και τα αντίμετρα»

ECON 10

Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση που θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτική, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Υπογράμμισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. «Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα έρθουν στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης» τόνισε ο κ. Παππάς.
«Ψηφίζουμε με ενιαίο τρόπο» διευκρίνισε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το 80 με 85% των ασφαλισμένων πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές». Τόνισε δε, πώς «είμαστε στο στάδιο που έχουν εγκαταλειφθεί τα μέτρα λιτότητας». Εως και πριν 2-3 μέρες είχαμε τρομοκρατικά πρωτοσέλιδα και τη ΝΔ να ζητά εκλογές, τόνισε ο κ. Παππάς, για να προσθέσει: «Σήμερα έχουμε τις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερα μέτρα να μην έχουν περάσει και το πρόγραμμα να προχωρά στη βάση των συμφωνηθέντων».
Επανέλαβε πως δεν είναι λογικό να ζητά κανείς νέα μέτρα, ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό απάντησε: «Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι οποίες αλλαγές θα είναι οριακές». Υπενθύμισε ότι υπήρχε δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για κατάργηση του ΕΚΑΣ και υποστήριξε πως «στη διαπραγμάτευση δεν καταφέραμε να αποσύρουμε αυτό το μέτρο».
Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι «το ένα και δεδομένο της συμφωνίας είναι: σε περίπτωση μειώσεων των συντάξεων θα υπάρξει αντίμετρο, όπως και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει αντίμετρο» και πρόσθεσε: «Υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικών παρεμβάσεων που μετατοπίζουν τα βάρη από τη μία ομάδα στην άλλη και εκεί ξεκινάει η εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε».
Αναφερόμενος στα αντίμετρα, ο κ. Παππάς είπε ότι «εάν πάμε στη μείωση του αφορολογήτου, θα εξετάσουμε μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση στα τιμολόγια ενέργειας. Θα βρούμε τα αντίμετρα για να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι», επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος και οι παρεμβάσεις θα έχουν αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι έχει παρεξηγηθεί η συζήτηση για τον «κόφτη», καθώς όταν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα και δεν βγαίνει παίρνεις μέτρα.
Σχετικά για τα εργασιακά είπα ότι «η ελληνική πλευρά προσέρχεται με τα πλεονεκτήματα, αφενός των συμπερασμάτων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αφετέρου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σας εκφράζω την προσωπική μου αισιοδοξία αλλά και την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και θα αποφύγουμε την όποια αύξηση του αριθμού των ομαδικών απολύσεων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε στην παγκόσμια τράπεζα και στις επενδύσεις που σχεδιάζονται, με δάνεια τα οποία δεν συνυπολογίζονται στα δημοσιονομικά της χώρας και είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει μια σύμβαση με τον ΕΣΜ από την οποία προκύπτουν βαθμοί ελευθερίας και τους εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο».
Για το εάν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, ο κ. Παππάς είπε: «Οταν ήρθε στη Βουλή ως έκτακτο επίδομα δεν ψηφίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό που εξετάζουμε είναι, εάν πάνε καλά τα έσοδα, να τη δώσουμε και του χρόνου. Οταν θα βγούμε στις αγορές και αποκατασταθεί η δανειοδότηση της χώρας τότε θα το συζητήσουμε εκ νέου». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλυσε πολλαπλά προβλήματα και έχει αποδείξει ότι προστατεύει τα χαμηλά εισοδήματα.
Για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «αυτή τη φορά δεν περίμενε η ελληνική κυβέρνηση να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια και να αρχίσει ένα σπιράλ υποχωρήσεων. Καταφέραμε την πολιτική συμφωνία για να ξέρουν οι τεχνοκράτες που θα κινηθούν», τονίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε πλέον να μιλάμε επί της ουσίας των πολιτικών, να σταματήσουμε τα τρομοκρατικά σενάρια και τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Οσον αφορά το χρέος είπε ότι για τα πλεονάσματα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα διεξαχθεί συζήτηση σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ σχολιάζοντας την τροϊκανή αρχιτεκτονική, είπε ότι δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει περιθώρια αλλαγής πολιτικής.
Για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο είπε ότι «ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε μάχη για να γίνει η Σύνοδος του Νότου στην Ελλάδα» για να προσθέσει: «ποιος θα το πίστευε αυτό πριν από λίγους μήνες;».
Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε με βάση ποιο επιχείρημα είναι απαραίτητο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την ώρα που ακόμα και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, δηλώνει πως εμπιστεύεται τα νούμερα της Κομισιόν. Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για αντιπολιτευτικό βέρντιγκο και εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν ψυχρολουσία. Πάντως, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ποια είναι η θέση της για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ