24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΝτοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από την απριλιανή δικτατορία

Ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από την απριλιανή δικτατορία

Διήμερο αφιέρωμα με τίτλο «50 χρόνια από την Απριλιανή Δικτατορία. Ιστορικές αποτιμήσεις για μια σκληρή επταετία» διοργανώνεται στις 6 και 7 Απριλίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος).
Στο αφιέρωμα συμβάλλουν με παρεμβάσεις τους οι ιστορικοί Γιάννης Γκλαβίνας, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Ελένη Κούκη (6/4). Την επόμενη ημέρα (7/4) θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Στοργή στον Λαό», παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Δούβλη. Η ταινία ερευνά τους μηχανισμούς λογοκρισίας στον κινηματογράφο τα χρόνια της χούντας (1967-1974) και εξετάζει περίπου 70 περιπτώσεις λογοκρισίας ή απαγόρευσης ελληνικών και ξένων ταινιών στα χρόνια του «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν». Το υλικό των τεκμηρίων έχει αντληθεί από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών.
Στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι αποφάσεις των επιτροπών λογοκρισίας μαζί με το σκεπτικό τους, απόρρητα έγγραφα, επίκαιρα της εποχής αλλά και φιλμ, πολλές φορές μισοκατεστραμμένα, με τις λογοκριμένες ή απαγορευμένες σκηνές. Πολλές και ξεχωριστές οι μαρτυρίες των κινηματογραφιστών, οι ταινίες των οποίων γνώρισαν τη «φροντίδα» και τη «στοργή» των «επιτροπών λογοκρισίας». Μιλούν οι Θόδωρος Αδαμόπουλος, Κώστας Αριστόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Γιώργος Διαλεγμένος, Νίκος Κούνδουρος, Ροβήρος Μανθούλης, Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Παπαλιός, Θανάσης Ρετζής, Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Αναφέρεται στα γυρίσματα των ταινιών του «Αναπαράσταση» (1970), «Μέρες του ‘36» (1972) και «Θίασος» (1975) που γυρίστηκαν στην περίοδο της «σκοτεινής επταετίας». Ξεχωριστή και η μαρτυρία του σκηνοθέτη του «Γούντστοκ» Μάικλ Γουάντλι που παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας του στην Αθήνα. Μια ταινία που προκάλεσε τα «χρηστά ήθη της ελληνικής νεολαίας ερχόμενη σε επαφή με τη φθοροποιό επίδρασιν της παρηκμασμένης, αθεϊστικής Δύσης».
Το διήμερο αφιέρωμα διοργανώνει ο σύλλογος «Αλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ