23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και Διεθνούς Τμήματος Ρωσικών Σιδηροδρόμων

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και Διεθνούς Τμήματος Ρωσικών Σιδηροδρόμων

ECON 9

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και του Διεθνούς Τμήματος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZDI), το οποίο αποσκοπεί στην ανάληψη από κοινού έργων, τόσο σε Ελλάδα και Ρωσία, όσο και σε τρίτες χώρες όπου ήδη δραστηριοποιούνται ή μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι δύο εταιρείες, υπεγράφη στη Μόσχα, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.
Ο Ελληνας υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Μαξίμ Σοκόλοφ και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιο Βούρδα, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Σοκόλοφ, καθώς και με τον αντιπρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Αλεξάντερ Μισάριν.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων στον τομέα των μεταφορών. Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν την ομαλή πορεία των σχέσεων στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, ενώ δόθηκε έμφαση στον σιδηροδρομικό τομέα υπό το πρίσμα της προοπτικής ενδιαφέροντος επενδύσεων. Συμφώνησαν ότι η στενή και συστηματική συνεργασία των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα αποδίδει καρπούς προς αμοιβαίο όφελος.
Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και του Διεθνούς Τμήματος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων αποσκοπεί στην ανάληψη δράσεων για την ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, συγκεκριμένα στους τομείς διαχείρισης έργων, κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και παροχής υπηρεσιών εμπορευματικών κέντρων, τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Σπίρτζης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Κέντρο Λειτουργίας, Υποδομών και Συντήρησης, καθώς και στο Κέντρο Επιστημονικών και Τεχνικών Πληροφοριών των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, όπου ενημερώθηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες της Ρωσίας στον τομέα. Τέλος, επισκέφθηκε και επιβιβάσθηκε σε συρμούς υψηλών ταχυτήτων και του μετρό της Μόσχας.
Δηλώσεις Χρήστου Σπίρτζη στην ΕΡΤ για το Σύμφωνο Κατανόησης μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ – RZD International
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά τι σημαίνει αυτό το Σύμφωνο Κατανόησης που υπέγραψε η ΕΡΓΟΣΕ με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εχουμε μια πολιτική για την εξωστρέφεια της χώρας, των ελληνικών τεχνικών εταιρειών, και των δημόσιων και των ιδιωτικών. Επομένως, δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στη συνεργασία των δημόσιων κατασκευαστικών φορέων – κι ένας από αυτούς είναι η ΕΡΓΟΣΕ – σε τρίτες χώρες.
Πιστεύουμε ότι το Σύμφωνο Κατανόησης με τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους, που είναι μια εταιρεία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους και έργα σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, είναι μιας στρατηγικής σημασίας συμφωνία.
Εκφράζει τη βούληση των δύο πλευρών να υπάρξει συνεργασία στον τομέα των Μεταφορών, στους τομείς διαχείρισης έργων, της κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων σε δίκτυα βαλκανικών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας.
Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ κρίσιμη συμφωνία, όπως κρίσιμη είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας των Ρώσικων Σιδηροδρόμων σε θέματα εμπορευματικών κέντρων, logistics και σε θέματα σχεδιασμού.
Μπορούμε πραγματικά να χτίσουμε με τους Ρώσικους Σιδηροδρόμους αλλά και με τη Ρωσία διμερείς σχέσεις που θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη χώρα μας να ολοκληρώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές, όπως επίσης και τα ερευνητικά μας κέντρα, τα οποία μπορούν να προσανατολιστούν και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Και βεβαίως, θα βοηθήσουν τις ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν την εξωστρέφεια που οφείλουν εδώ και χρόνια να έχουν και δεν έχουν.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πάρα πολλούς έλληνες επιστήμονες σε ελληνικές εταιρείες, δημόσιες και ιδιωτικές, αντί να αναγκάζονται να πηγαίνουν μόνοι τους στο εξωτερικό με χαμηλούς μισθούς και με μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ