36.2 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θετικά και αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα»

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θετικά και αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα»

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και στις διαφορές που παραμένουν ακόμη, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, στο ζήτημα των εργασιακών και συγκεκριμένα σε σχέση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Oπως σημείωσε, επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά η επίτευξη μίας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει, τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Επ’ αυτού, τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση, γεγονός που εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. Ασκώντας δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη και ανεύθυνη», «οικονομικά εσφαλμένη» και «κοινωνικά καταστροφική» τη στάση της για άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση. Διερωτήθηκε, δε, ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ». Προέβλεψε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα επαναφέρει σύντομα του αίτημά του για εκλογές.
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και οι διαφορές που παραμένουν
Ειδικότερα, αναφορικά με τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς» και πως τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος, η οποία συνεχίστηκε και χθες, καθώς ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Επιπλέον, τόνισε ότι πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, για να υπογραμμίσει ότι «ειδικά σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις, είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».
Οπως επεσήμανε, διαφορές παραμένουν ακόμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο ζήτημα των εργασιακών, συγκεκριμένα σε σχέση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επίσης, ανήγγειλε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα (σ.σ. Πέμπτη), με την επόμενη συνάντηση να έχει οριστεί για τις 14:00, ενώ το Euro Working Group (EWG) θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα.
Στόχος μέχρι το Eurogroup (EG) να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το EG της 20ης Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.
Θετικά και αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα
Επανέλαβε, επίσης, ότι «βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ όλα τα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα».
«Για πρώτη φορά μετά από μία 8ετία είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση»
«Επιδίωξη όλων των πλευρών», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «δεν είναι απλώς και μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά η επίτευξη μίας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει, τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο». Οπως ανέφερε, αυτή η συνολική λύση είναι που θα επιτρέψει και την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, θα υποτιμήσει τον κίνδυνο και θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, λοιπόν, μετά από μία οκταετία, είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
«Η τακτική της ΝΔ αποδείχθηκε κοντόφθαλμη και ανεύθυνη»
Ασκώντας κριτική στη στάση της ΝΔ, υποστήριξε ότι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση, «η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, η οποία ζητούσε το άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη».
Διότι, εξήγησε, «το ζήτημα δεν είναι απλώς το πότε θα κλείσουμε αλλά και το πώς θα κλείσουμε», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ζητούσε από την κυβέρνηση να κάνει «τη χειρότερη από τις δυνατές επιλογές: Να αποδεχτούμε άνευ ετέρου τα μέτρα που από τον Δεκέμβρη του 2015 ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μία συνολική λύση».
«Αποδείχτηκε, λοιπόν, εκ των πραγμάτων, ότι η θέση της δεν ήταν απλώς λανθασμένη, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά καταστροφική», σημείωσε, τονίζοντας ότι «θα οδηγούσε στη μετάθεση, για άλλη μία φορά, του προβλήματος με ευκαιριακό κέρδος δύο ή τριών μηνών σχετικής και εύθραυστης σταθεροποίησης, ενώ στη συνέχεια το πρόβλημα θα ξαναεμφανιζόταν και μάλιστα πολύ πιο έντονο».
«Ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης;»
Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως είναι ακριβώς η συνειδητοποίηση εκ μέρους της ΝΔ ότι βαδίζουμε προς μία συνολική λύση, «που έχει εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδό της». Σχολίασε, δε, ότι «από το πάγιο αίτημα για εκλογές, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε να μιλά αορίστως για ανάγκη πολιτικής αλλαγής, για να φτάσει στην πλήρη αφωνία των τελευταίων ημερών». Οπως υπογράμμισε, είναι φανερό ότι «ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας επενδύσει για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταστροφή και το ναυάγιο, αναζητά τώρα τις εσωτερικές του ισορροπίες αλλά και ένα νέο αφήγημα».
«Σε διάψευση των προσδοκιών του, βαδίζουμε προς μία συμφωνία με τους θεσμούς, σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε», ανέφερε και σχολίασε: «Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη και στην πρόβλεψη ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επαναφέρει σύντομα το αίτημά του για εκλογές».
Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο κορυφής, στην ημερήσια διάταξη της οποίας είναι τα θέματα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η προετοιμασία της συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης που θα λάβει χώρα στη Σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, καθώς και η συζήτηση για την πορεία της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή και του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Επίσης, ανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού.
Ν. Λιονάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ