Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 6 Ιουνίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Για ζήτημα με μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική σημασία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών. «Κάνουμε το αυτονόητο, προχωρούμε στη διπλωματική κίνηση», σημείωσε, αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ανάγκη η Ελλάδα να κρατήσει ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και να καταστεί σαφές ότι δεν έχει παραιτηθεί νομικά από τις διεκδικήσεις της, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε χθες, επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία απέρριψε το αίτημα των ελληνικών αρχών για αποζημιώσεις, αποστέλλοντας το μήνυμα ότι το ζήτημα έχει ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ1, ο κ. Κατρούγκαλος, σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή της επίδοσης της ρηματικής διακοίνωσης, παρατήρησε ότι δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και ότι υπήρξε ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
«Έγινε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όλα τα κόμματα εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα, τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής, ότι στα εθνικά θέματα και σ’ αυτό υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Και εγώ όταν ήμουν στην Ευρωβουλή με το σύνολο των Ευρωβουλευτών είχαμε προωθήσει στο επίπεδο εκείνο το ζήτημα αυτό που έχει μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική σημασία και τώρα κάνουμε το αυτονόητο, ουσιαστικά προχωρούμε στη διπλωματική κίνηση που επιστεγάζει όλη αυτή την πολιτική πρωτοβουλία», είπε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση μετά τις ευρωεκλογές για να μη φανεί ότι θέλει να πολιτικοποιήσει, σε όρους εκλογικούς, το θέμα.
Σε ερώτηση για το αν τα 377 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να είναι – όπως έχει αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος – και σε μορφή έργων υποδομών, εκπαίδευσης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως εφ’όσον συμφωνηθεί η αποζημίωση που οφείλεται στην Ελλάδα, οι τρόποι μπορεί να συζητηθούν.
«Αυτό είναι πολύ μεταγενέστερο όμως ζήτημα και νομίζω καθόλου επίκαιρο να συζητηθεί τώρα», σχολίασε ακόμη.
«Όσο συσσωρεύεται ένταση με την Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα»
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Τουρκίας. Κληθείς να απαντήσει εάν θα μπορούσε να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως κανείς δεν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι κανείς δεν θέλει και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.
«Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα», επεσήμανε εντούτοις και συνέχισε: «Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς».
Πηγή Sputniknews.gr