Καταφθάνει σήμερα ο «Αντίνοος», η νέα κακοκαιρία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 15 Ιουλίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Αντίθετος με το ελληνικό καλοκαίρι, λίγο …παράλογος και με χαρακτηριστικά συστημάτων που συνήθως έρχονται το φθινόπωρο, καταφθάνει σήμερα ο «Αντίνοος», η νέα κακοκαιρία, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Κόλπο της Γένοβας και θα μας επηρεάσει σήμερα, αύριο και μεθαύριο, όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Πιο ήπια είναι τα χαρακτηριστικά του «Αντίνοου» σήμερα, ενώ αύριο θα είναι η πιο δύσκολη μέρα, όπως επισήμανε ο κ. Αρνιακός. «Αύριο θα είναι η πιο δύσκολη μέρα, γιατί περιμένουμε εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, σε όλες τις στεριές, αν εξαιρέσουμε τα νησιά, αλλά και στην Κρήτη ακόμη» σημείωσε ο κ. Αρνιακός, ενώ όπως διευκρίνισε «τα φαινόμενα σήμερα δεν θα είναι έντονα, εντούτοις θα έχουμε βροχές, μπόρες και κάποιες τοπικές χαλαζοπτώσεις, όχι όμως μεγάλης έκτασης κι έντασης. Από όλο αυτό το καιρικό φαινόμενο θα εξαιρέσουμε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που εκεί τα φαινόμενα θα είναι ανύπαρκτα έως ελάχιστα».
Ο κ. Αρνιακός τόνισε το γεγονός ότι η νέα κακοκαιρία δεν έχει το εύρος και την ορμή της προηγούμενης, ωστόσο θα επηρεάσει τις ήδη πληγείσες περιοχές και καλό είναι όλοι να έχουν αυξημένη ετοιμότητα.
«Για αύριο περιμένουμε εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες και δυστυχώς θα επηρεάσουν και την περιοχή την ήδη πληγείσα. Τα φαινόμενα δεν θα έχουν την ίδια ένταση και έκταση με τα προηγούμενα. Και στατιστικά θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο έως αδύνατο τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» σημείωσε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα φαινόμενα θα πλήξουν περισσότερο τις κεντρικές και βόρειες περιοχές και άλλες ήδη τρωθείσεις περιοχές, δηλαδή τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, αλλά και την Πελοπόννησο.
Ο γνωστός μετεωρολόγος σημείωσε πως οι άνεμοι δεν θα είναι ισχυροί ούτε σήμερα και δεν φαίνεται ότι θα ενισχυθούν αύριο. «Οι άνεμοι δεν φαίνεται ούτε αύριο να πρόκειται να ενισχυθούν πολύ, βέβαια την ώρα της καταιγίδας πάντα ο άνεμος δυναμώνει τοπικά και περιστρέφεται με ανεξέλεγκτη διεύθυνση και ύστερα επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα» σχολίασε ο κ. Αρνιακός, ο οποίος όμως σημείωσε ότι ο υδράργυρος θα κινείται σε πρωτόγνωρα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Μετά την αυριανή δύσκολη ημέρα και η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη περισσότερο.
Την Τετάρτη αναμένεται βελτίωση από τα δυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Αρνιακός. «Στη Δυτική Ελλάδα θα φτιάξει ο καιρός, τα Επτάνησα, η δυτική ακτογραμμή του Ιονίου, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Μεσσηνία θα έχουν καλό καιρό, αλλά όσο πιο ανατολικά, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα, καθώς τα υπολείμματα της κακοκαιρίας θα είναι ακόμη υπαρκτά, με συνέπεια να έχουμε βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα» υπογράμμισε.
Από την Πέμπτη και μετά οι βροχές περιορίζονται στα βουνά σημείωσε ο γνωστός μετεωρολόγος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε πλέον σε αυτές τις «νέες καλοκαιρινές» συνθήκες, που φέρνει η κλιματική αλλαγή, «με άστατα καλοκαίρια και μεταφορά του τροπικού κλίματος στην Ελλάδα».
Αλ. Χατζηγεωργίου