30.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Κάνει ότι δεν ακούει» η Κομισιόν για το «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος»

«Κάνει ότι δεν ακούει» η Κομισιόν για το «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος»

ECON 13

Δεσμευμένη η ΕΕ για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει «δεσμευμένη» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής (σ.σ. Δευτέρα) ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά η ίδια εκπρόσωπος.
Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και διέρρευσε στον Τύπο, η κ. Μπράιτχαρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM. «Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε. Oπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την άποψη του ESM, ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα».
Σταθερό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
Σταθερό διατηρήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Business and Consumer Survey). Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) διαμορφώθηκε στις 95,1 μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2016 που είναι και το υψηλότερο του τελευταίου 12μήνου. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 108,2 από 107,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ στην ΕΕ υποχώρησε ελαφρά στις 108,7 από 108,9 μονάδες.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα σημειώθηκε βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της μεταποίησης (-5,0 από -5,7 μονάδες τον Δεκέμβριο) και του λιανικού εμπορίου (12,9 από 9,8), η οποία αντισταθμίσθηκε από τη μικρή υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών (-3,2 από -3,1) και των κατασκευών (-45,3 από -44,0), καθώς και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-67,8 από -64,4).
Η ήπια άνοδος του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, καθώς και μεταξύ των καταναλωτών, η οποία αντισταθμίστηκε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο ESI μειώθηκε στη Γαλλία (-0,6), ενώ αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία (+1,4), την Ιταλία (+1,3) και την Ολλανδία (+1,3) και σημείωσε μικρή μεταβολή στη Γερμανία (-0,3).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ