22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ως σημαντικότερος εμπορικός εταίρος...

Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ως σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας

DECON 4

Η Κίνα κατέκτησε για πρώτη φορά την θέση του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Γερμανίας το 2016, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέβηκαν στην τρίτη θέση μετά τη Γαλλία.
Οι γερμανικές εισαγωγές από την Κίνα και οι εξαγωγές στην ασιατική χώρα αυξήθηκαν σε 170 δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που εξετάστηκαν από το πρακτορείο Reuters.
Η γειτονική Γαλλία παρέμεινε ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, με τον συνδυασμένο όγκο εμπορίου (εισαγωγές – εξαγωγές) να ανέρχεται στα 167 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ ήταν τρίτες, με 165 δισ. ευρώ.
Το 2015 οι ΗΠΑ αποτελούσαν τον κυρίαρχο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, προσπερνώντας τη Γαλλία για πρώτη φορά μετά το 1961, λόγω μιας ανοδικής τάσης στην αμερικανική οικονομία και ενός πιο αδύναμου ευρώ.
Από άποψης εξαγωγών και μόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος πελάτης γερμανικών προϊόντων το 2016, εισάγοντας αγαθά αξίας περίπου 107 δισ. ευρώ από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Γαλλία παρέμεινε ο δεύτερος πιο σημαντικός προορισμός εξαγωγών για γερμανικά προϊόντα, με σύνολο 101 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Βρετανία ήταν τρίτη, με εισαγωγές αξίας 86 δισ. ευρώ.
Η Βρετανία ήταν επίσης υπεύθυνη και για το μεγαλύτερο διμερές πλεόνασμα εμπορίου της Γερμανίας, καθώς οι εξαγωγές των γερμανικών προϊόντων ξεπέρασαν τις εισαγωγές από τη Βρετανία κατά πλέον των 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ΗΠΑ ήρθαν δεύτερες σε διμερές έλλειμμα εμπορίου, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τις εισαγωγές από εκεί κατά 49 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η Βρετανία και η Αμερική μαζί ευθύνονται για περίπου 40% του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος-ρεκόρ, που υπολογίζεται στα 252,9 δισ. ευρώ το 2016.
Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις για την απόδοση των γερμανικών εξαγωγών, το πλεόνασμα της Γερμανίας, και τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες, εν όψει της συνόδου των υπουργών οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας 20 (G20) των ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου στην Μπάντεν-Μπάντεν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ