36 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε γλυπτή ζωφόρο του Χρήστου Καπράλου

Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε γλυπτή ζωφόρο του Χρήστου Καπράλου

ECON 4

H γλυπτή ζωφόρος του Χρήστου Καπράλου, με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» (φιλοτεχνημένη το 1954) εκτίθεται από την περασμένη Πέμπτη στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, που στεγάζει υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της, σηματοδοτώντας με την εκεί παρουσία του την ιστορική χρήση του κτιρίου.
Μετά το εμβληματικό άγαλμα της Μάνας, που κοσμεί τον περίβολο του Μεγάρου της Βουλής και το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου που περιβάλλει την οροφή του Περιστυλίου, η γλυπτή ζωφόρος που προστίθεται διαμορφώνει «μια τριλογία του μεγάλου Ελληνα εικαστικού, που κοσμεί τη Βουλή, καθώς και τα τρία αυτά θέματα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, περιγράφουν την ιστορική και πολιτική διαδρομή του έθνους μας και της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα και την καθημερινή δημιουργία μέσα από την εργασία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, υποδεχόμενος το έργο και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας, οποιαδήποτε εστία δημιουργίας -και είναι πολλές- μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι σωστό, ιδίως με αυτόν τον εμβληματικό τρόπο, να λειτουργεί ως παράδειγμα για την κοινωνία και για τη χώρα μας».
Ο κ. Βούτσης συνέδεσε τον εμπλουτισμό της Βουλής με σπουδαία καλλιτεχνικά έργα με την προσπάθεια που καταβάλλει, ως ο κορυφαίος αντιπροσωπευτικός θεσμός, για την ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού, των τεχνών, της ιστορίας, καθώς και της διεύρυνσης της επικοινωνίας της με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τη νεολαία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα, πως εντός των επόμενων δύο ετών θα ολοκληρωθεί και η αναστήλωση της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται πίσω από την Παλαιά Βουλή, συνθέτοντας έτσι ένα «συγκρότημα στολίδι» στο κέντρο της Αθήνας, με ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, παραδίδοντας το έργο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, -το εργοστάσιο της οποίας κοσμούσε το έργο για περισσότερο από μισό αιώνα- ευχαρίστησε τη Βουλή για την αποδοχή της δωρεάς στη μνήμη των ιδρυτών της εταιρείας: «Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο μέρος από τη Βουλή για να τοποθετηθεί το έργο, κυρίως λόγω της τριλογίας των έργων του Χρήστου Καπράλου, που έτσι ολοκληρώνεται» ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα γλυπτό με πολλούς συμβολισμούς, με πρωτεύοντα αυτόν της συλλογικής προσπάθειας. «Το έργο μιλάει και για τις δυνατότητες της χώρας μας όταν δουλεύουμε όλοι μαζί. Οταν καταβάλλουμε συλλογική προσπάθεια για έναν κοινό σκοπό», τόνισε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος και Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, καθώς και στελέχη της δωρήτριας εταιρείας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ