Η «βιομηχανία αστέρων» του Αγιαξ, 11 μεταγραφές με έσοδα 382,75 εκατ. ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Ιουλίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Το κορυφαίο «εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών» στον πλανήτη βρίσκεται στην Ολλανδία και εδρεύει στο Αμστερνταμ. Από την εποχή του Γιόχαν Κρόϊφ και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που καθιέρωσε ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», οι Ακαδημίες του «Αίαντα» παράγουν διαρκώς, «ποδοσφαιρικά προϊόντα» υψηλού επιπέδου, με τα οποία «τροφοδοτείται» η «αφρόκρεμα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Τελευταία παραδείγματα, αποτελούν οι νεαροί Ολλανδοί, Ματάϊς Ντε Λιχτ και Φρένκι Ντε Γιονκ, οι οποίοι παραχωρήθηκαν σε Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, έναντι 75 εκατ. ευρώ έκαστος. Η βασική αρχή στις Ακαδημίες του Αγιαξ, είναι η αξιοκρατία και η αντικειμενική αξιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα η φιλοσοφία που κυριαρχεί, είναι η παραγωγή σπουδαίων ποδοσφαιριστών οι οποίοι παραχωρούνται χωρίς η διοίκηση να αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη αυτών των παιδιών.
Ενα από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά συνέβη πριν από 14 χρόνια, όταν ο προπονητής της πρώτης ομάδας του Αγιαξ, Ρόναλντ Κούμαν, «έκοψε» τον υιό του από τα δοκιμαστικά παικτών ηλικίας 8-10 ετών, κρίνοντας τον ανέτοιμο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ηταν τότε που στον Αγιαξ ξεχώρισε ο Ελληνας, Τζέϊμς Ευμορφίδης, τον οποίο ζήτησε να αποκτήσει η Ρεάλ Μαδρίτης, μέσω του Εμίλιο Μπουντραγκένιο. Οπως και έγινε! Το καλοκαίρι του 2015, η αρχική επιλογή στις ακαδημίες του Αγιαξ, αριθμούσε 1.156 παιδιά απ’ όλον τον κόσμο! Μετά από διαδοχικές «κρίσεις» ξεχώρισαν 14 πιτσιρικάδες, κορυφαίος των οποίων ήταν ο Ευμορφίδης και όχι ο νεαρός Κούμαν…
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ