22.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕ. Αχτσιόγλου: «Χωρίς υποχωρήσεις στα εργασιακά αγωνιζόμαστε για τη δεύτερη αξιολόγηση»

Ε. Αχτσιόγλου: «Χωρίς υποχωρήσεις στα εργασιακά αγωνιζόμαστε για τη δεύτερη αξιολόγηση»

ECON 15

«Εμείς αγωνιζόμαστε σκληρά για να κλείσει το δυνατότερο σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, να εμπεδωθεί αυτή η εικόνα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει σημειωθεί μέσα στο 2016, χωρίς όμως υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά και χωρίς να προβούμε σε νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, για μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτές είναι οι δύο βασικές αρχές που θέτουμε σε όλους τους τόνους και περιμένουμε από τα υπόλοιπα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να κλείσει γρήγορα αυτή η αξιολόγηση».
Αυτά τόνισε η υπουργός Εργασίας, Eφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις που έκανε, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα (σ.σ. Τρίτη) στην Πάτρα με την διοίκηση του εργατικού κέντρου και εκπροσώπους σωματείων. Επίσης, η υπουργός Εργασίας πρόσθεσε σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση, ότι «αυτή την στιγμή αναζητούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», αφού, όπως τόνισε, «είναι ένα ζήτημα κεντρικό πολιτικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ελληνικό, είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και σε μεγάλο βαθμό και παγκόσμιο, δεδομένου ότι εξαρτάται από την θέση που θα αποφασίσει να τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Οσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι ουσιαστική λύση θα δοθεί όσο η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιώνεται και συμπλήρωσε: «Αυτό φαίνεται, όταν μέσα στο 2016 έχουμε σημειώσει μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείσαμε μία χρονιά με το καλύτερο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης και φαίνεται να υπάρχει μία τάση βελτίωσης του προβλήματος. Ομως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας επιτρέπει να επιχαίρουμε, δεδομένης της εξαιρετικά δεινής κατάστασης της ανεργίας σε όλη την χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε πως τα δεδομένα αρχίζουν να είναι ελαφρώς ευνοϊκότερα». Ως εκ τούτου σημείωσε, «η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, δίνεται με την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας». Από εκεί και πέρα, συνέχισε η υπουργός Εργασίας, «οι κατευθύνσεις μας στο κομμάτι των πολιτικών της απασχόλησης είναι ένα έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων, κυρίως των ευρωπαϊκών, αλλά και να προάγουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα».
Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που εφαρμόζεται σε 274 Δήμους της χώρας, με προγράμματα οκτάμηνης απασχόλησης και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής που ακολουθούμε στον τομέα της απασχόλησης».
Σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι ένα ζήτημα ιδεοληψίας της Αριστεράς, αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη, το πώς δηλαδή βλέπουμε την δίκαιη ανάπτυξη». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μπορεί ο πλούτος που παράγεται να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους εργαζόμενους με την μορφή του μισθού».
Ακόμη ανέφερε, ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις επαναφέρουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «έχουμε ξεκινήσει την ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, διότι η μαύρη εργασία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επίσης η ανασφάλιστη εργασία και η υποδηλωμένη εργασία».
Ακόμη σημείωσε, ότι «κάνουμε εντατικούς ελέγχους και νομίζω ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει περάσει σε μία φάση περισσότερο εντατική και περισσότερο δημιουργική και αυτό φαίνεται και από τους ελέγχους που γίνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται». Οπως είπε σε αυτό το σημείο, «με τους ελέγχους που έγιναν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν τελικά το δώρο, που υπό συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν το λάμβαναν». Οπως ανακοίνωσε η Εφη Αχτσιόγλου «στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μία δέσμη μέτρων που θα περάσει και από την Βουλή, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας». Προσπαθούμε, συνέχισε, «να ενισχύσουμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και με προσλήψεις προσωπικού, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι η υποστελέχωσή της». Ακόμη ανέφερε ότι «έχουμε ένα πληροφοριακό σύστημα που μας βοηθά να κάνουμε περισσότερους στοχευμένους ελέγχους, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2017 και νομίζω ότι σιγά-σιγά οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους».
Οσον αφορά την σημερινή συνάντησή της με την διοίκηση του εργατικού κέντρου και εκπροσώπους σωματείων, η Εφη Αχτσιόγλου είπε, ότι «έχουμε ξεκινήσει ένα σύνολο συναντήσεων με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε όλη την χώρα και θα προσπαθήσουμε να το εντατικοποιήσουμε το επόμενο διάστημα σε όλες τις περιφέρειες.
Θέλοντας να τονίσει τη σημασία που έχει για το υπουργείο η αδιαμεσολάβητη επαφή με τους εργαζομένους, η κ. Αχτσιόγλου, μεταξύ άλλων, είπε: «Θέλω να πληροφορείστε από εμένα τις όποιες εξελίξεις έχουμε» αναφορικά με τα εργασιακά.
Ως υπουργείο Εργασίας, συνέχισε η Εφη Αχτσιόγλου, «στις επαφές αυτές ξεκαθαρίζουμε και κοινοποιούμε την θέση της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και στην εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση, ιδίως στο κομμάτι των εργασιακών και στην συνέχεια ακούμε και συζητάμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τα ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν».
Οσον αφορά στο αποτέλεσμα της συνάντησης, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι «είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση, καταγράψαμε ειδικότερα θέματα και νομίζω ότι μέσα από την συντονισμένη επικοινωνία και τις συντονισμένες προσπάθειες, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να μοιάζουν μικρά, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν άμεσα τις ζωές των ανθρώπων».
«Ουσιαστική η συνάντηση με την υπουργό»
Ουσιαστική χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου.
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «συζητήσαμε θέματα που ταλανίζουν την εργατική τάξη και η υπουργός Εργασίας μάς ενημέρωσε για όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκατασταθούν, τουλάχιστον οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Ομως, όπως τόνισε, «εμείς πάντα λέμε ότι εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα». Επίσης, ανέφερε ότι «εμείς ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στην υπουργό για να μπορέσει όλα αυτά τα οποία μας είπε και για τα οποία παλεύει, να γίνουν πραγματικότητα».
Ακόμη, η πρόεδρος του εργατικού κέντρου υπογράμμισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να είμαστε στους δρόμους, για όλα τα δίκαια αιτήματα, για όλα αυτά τα οποία απασχολούν τους μισθωτούς, τους άνεργους και τους συνταξιούχους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ