18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕσθονία, Λετονία και Λιθουανία θα δημιουργήσουν κοινή κεφαλαιαγορά

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία θα δημιουργήσουν κοινή κεφαλαιαγορά

 

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, θα δημιουργήσουν μια κεφαλαιαγορά που θα καλύπτει όλη τη Βαλτική για την τόνωση της ρευστότητας και των επενδύσεων.
Οι μικρές οικονομίες είναι όλες μέρος της ευρωζώνης, αλλά το μέγεθός τους δεν επαρκεί για να έχουν από μόνες μια κεφαλαιαγορά που να λειτουργεί καλά. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών τους υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την εναρμόνιση των κανονισμών της κεφαλαιαγοράς, την εξάλειψη των επενδυτικών φραγμών και τη δημιουργία νέων υποδομών στην αγορά.
«Οι κοινές προσπάθειές μας θα εξασφαλίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, για παράδειγμα, η αγορά καλυμμένων ομολόγων σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής θα έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να είναι ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, βελτιώνοντας έτσι τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές επιλογές για την τοπική κεφαλαιαγορά», δήλωσε σε κοινό δελτίο Τύπου η Λετονή υπουργός Οικονομικών, Ντάνα Ράιζνιετσε-Οζόλα.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το πρώτο εργαλείο είναι πιθανό να είναι ένα καλυμμένο ομόλογο της Βαλτικής. Η EBRD ελπίζει ότι η νομοθεσία για ένα καλυμμένο ομόλογο θα μπορέσει να υιοθετηθεί το 2018.
Σύμφωνα με την EBRD, τα συνολικά ανεξόφλητα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων για τα τρία κράτη ανέρχονται συνολικά σε 17 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μεταξύ των 14,8 δισ. ευρώ της Ουγγαρίας και των 19,7 δισ. ευρώ της Σλοβακίας, οι οποίες σήμερα αποτελούν τις δύο μικρότερες αγορές στεγαστικών δανείων με καλυμμένα ομόλογα στην Ευρώπη.
«Δεύτερον, αυτό που θέλουμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε είναι η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο Γιάτσεκ Κούμπας, επικεφαλής της ομάδας τοπικών νομισμάτων και κεφαλαιαγορών στην EBRD. Οι οικονομίες της Βαλτικής ρίχνουν μεγάλο βάρος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99,8% όλων των επιχειρήσεων και απασχολούν το 78% όλων των εργαζομένων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ