ΕΡΓΟΣΕ: Τέσσερις αιωνόβιες ελιές στις πυρόπληκτες περιοχές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 27 Ιουνίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη μεταφύτευση 60 ελαιοδένδρων, 4 εκ των οποίων είναι αιωνόβια, προχώρησε η «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τη χορηγία του Βοτανικού Ιδρύματος KLORANE. Πρόκειται για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνα στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, με σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Καλοκαιριού του 2018.
Μέσω αυτής της δράσης κατέστη δυνατό να σωθούν έως σήμερα περισσότερα από 500 ελαιόδενδρα (αρκετά από αυτά αιωνόβια, και μάλιστα ηλικίας 600-1500 ετών!) και να διατεθούν σε 25 Δήμους και Δημόσιους φορείς.


Τα συγκεκριμένα ελαιόδενδρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μνημεία της φύσης και επομένως η προστασία τους και η ανάδειξή τους ήταν μια πρόκληση για την «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.». Για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου και περίπλοκου εγχειρήματος κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπων της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.», αλλά και του ΥΠΕΘΑ, του ΑΔΜΗΕ, του Δήμου Αθηναίων, πολλών εθελοντών, εταιρειών χορηγών, κλπ.
Θεωρούμε την περιβαλλοντική αυτή δράση ως πρότυπη, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πουθενά στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας η δυνατότητα διαχείρισης του φυτικού κεφαλαίου που απαλλοτριώνεται.
Σήμερα, υπάρχει διαθεσιμότητα περίπου 1000 ελαιόδεντρων στις περιοχές της Ροδοδάφνης, του Ψαθόπυργου και του Ρίου του νομού Αχαΐας, όπου κατασκευάζεται η νέα σιδηροδρομική γραμμή μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούμε εταιρείες χορηγούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο πολύπλοκο εγχείρημα μεταφοράς ελαιοδένδρων, αντιλαμβανόμενες ότι έτσι συμβάλλουν στην γενική προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.
Η «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» αναζητά συμπαραστάτες.