20.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξαίρεση των δημόσιων δαπανών για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον υπολογισμό του...

Εξαίρεση των δημόσιων δαπανών για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους ζήτησε ο Γιώργος Σταθάκης

ECON 12

Τα 6 σημεία της τοποθέτησης του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Ευρωπαϊκό ορισμό για την ενεργειακή φτώχεια, ειδική μέριμνα για τα νησιά, τεχνολογική ουδετερότητα των μηχανισμών που χρηματοδοτούν την επάρκεια ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, εξαίρεση των δημόσιων δαπανών για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους, ζήτησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, με θέμα το νομοθετικό πακέτο καθαρής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ζήτησε:
1. Κάθε χώρα να διατηρήσει έναν βαθμό ελευθερίας ως προς την προσαρμογή της στο πακέτο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που να συνδέεται με τις ιδιαιτερότητες που έχει το ενεργειακό της μοντέλο, τις δυνατότητες συγκρότησης περιφερειακών αγορών και με το βαθμό εκπλήρωσης των ενεργειακών στόχων 2020. Επίσης, η περαιτέρω απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, να γίνεται με σταθερά και ισόρροπα βήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
2. Απαιτείται μια χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου και στο δικαίωμα των κρατών – μελών να καθορίζουν το εθνικό τους ενεργειακό μείγμα. Σύμφωνα με αυτό, οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι κι οι επενδύσεις σε επιμέρους τομείς να καθοδηγούνται από τα εθνικά σχέδια δράσης.
3. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένας κοινός και σαφής ορισμός της ενεργειακής φτώχειας, τόσο από την άποψη των κριτηρίων όσο και της μεθοδολογίας, που θα συνεισφέρει στην αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων μέτρων και πολιτικών αντιμετώπισής της.
4. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Ελλάδας προϋποθέτει μία ενδελεχή μελέτη για το πώς τα νησιωτικά συστήματα της χώρας θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προτεινομένου πακέτου.
5. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις δυνατότητες που έχουν οι εθνικές οικονομίες να κινητοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων, καθώς επίσης και τις δημοσιονομικές δυνατότητές τους. Ενα πρώτο θετικό βήμα θα ήταν οι όποιες δημόσιες δαπάνες προκύψουν, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, να μην συνυπολογιστούν στο χρέος και στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
6. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα προηγμένα βιοκαύσιμα είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, ενώ η πολυπλοκότητα του συστήματος, όπως περιγράφεται στη νέα πρόταση Οδηγίας, μειώνει τη δυνατότητα ευελιξίας των κρατών – μελών. Ταυτόχρονα, προκύπτει σοβαρό ζήτημα με την προτεινόμενη μετάβαση από τα συμβατικά στα προηγμένα βιοκαύσιμα, καθώς οι υφιστάμενες επενδύσεις στα συμβατικά βιοκαύσιμα θα απαξιωθούν και θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, με κοινωνικές επιπτώσεις.
ΤΑΡ IGB και ο σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, στο επίκεντρο διαβουλεύσεων στο Μπακού
Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, από τις συζητήσεις που έγιναν προέκυψαν τα εξής:
– Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ να συνδράμει στην επιτάχυνση των τεχνικών διαδικασιών που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, ώστε η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει το 2018. Ο κ. Σταθάκης και ο ομόλογος του κ. Παβλόφ συμφώνησαν στην ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου. Ηδη, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη δέσμευση των αναγκαίων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
– Για τον TAP διαπιστώθηκε η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην κατασκευή του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική διάνοιξης τριών νέων σημείων σύνδεσης του TAP στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην περιοχή. Επιβεβαιώθηκε, ακόμη, η προοπτική στενότερης συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με την ALBANGAS, σε θέματα τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης.
– Για το σταθμό ΥΦΑ, στην Αλεξανδρούπολη διαπιστώθηκε η ανάγκη ένταξης του έργου στο τρίτο πακέτο των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI) και επισημάνθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των τεχνικοοικονομικών μελετών, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των επενδυτών για την κατασκευή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ