19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕνισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος του ΕΣΡ με την προμήθεια «Πανόπτη»

Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος του ΕΣΡ με την προμήθεια «Πανόπτη»

Στη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια υπηρεσίας παρακολούθησης και αναζήτησης του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος (του καλούμενου «Πανόπτη») προβαίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Στόχος του Υπουργείου είναι αφενός να εκσυγχρονιστεί το ίδιο σε πρότυπο ψηφιακό κέντρο, αφετέρου να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε επίπεδο υλικοτεχνικό, οικονομικό, ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ., ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτελέσει απρόσκοπτα τον θεσμικό και ελεγκτικό της ρόλο. Πρόκειται, άλλωστε, για δέσμευση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, από την πρώτη κιόλας συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Κουτρουμάνο και τον Αντιπρόεδρο, Ροδόλφο Μορώνη.
Η νέα υπηρεσία δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα να μελετούν το πρόγραμμα ευρείας γκάμας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Με τον τρόπο αυτό, το ΕΣΡ αποκτά τη δυνατότητα ενδελεχούς εποπτείας του μεταδιδόμενου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, ώστε να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων (χρηματικών ή άλλων) κυρώσεων σε κάθε περίπτωση παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας.
Η νέα ψηφιακή web πλατφόρμα θα προβάλλει και θα καταγράφει το πρόγραμμα δώδεκα τηλεοπτικών σταθμών, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας (Αττική), καθώς και δώδεκα ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής. Η υπηρεσία θα είναι ενεργή σε μόνιμη βάση και θα λειτουργεί από οποιοδήποτε υπολογιστή ή συσκευή, μέσω διαδικτύου, με προσωπικό κωδικό πρόσβασης. Θα παρέχει, επιπλέον, τη δυνατότητα αναζήτησης στο αρχείο με λέξεις-κλειδιά, για κάθε εκπομπή στην οποία είτε αναφέρεται προφορικά η συγκεκριμένη λέξη, είτε απεικονίζεται σε λεζάντα επί της οθόνης. Το αρχείο εγγραφής του 24ωρου προγράμματος κάθε σταθμού θα απομαγνητοφωνείται και θα κατηγοριοποιείται.
Επ’ ευκαιρία της διενέργειας του διαγωνισμού (που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, με προϋπολογισμό 59.900 ευρώ), ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Η νέα υπηρεσία έρχεται να καλύψει το πολύχρονο κενό που προέκυψε από τη δυσλειτουργία του συστήματος «Πανόπτης», το οποίο κόστισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ και, στην ουσία, δεν λειτούργησε ποτέ αποτελεσματικά.
Η προεκλογική μας δέσμευση για επιβολή, επιτέλους, τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και για τήρηση της σχετικής νομοθεσίας από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Μετά τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, τον καταλογισμό και την είσπραξη του τέλους χρήσης συχνοτήτων και του φόρου διαφήμισης, επενδύουμε στην τεχνολογική αναβάθμιση του ΕΣΡ που θα λειτουργήσει ως εργαλείο εφαρμογής του εποπτικού του ρόλου. Ιδιαίτερα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, που χρησιμοποιούν συχνότητες ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού, έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τόσο ως προς την ποιότητα του προγράμματος που προβάλλουν, όσο και ως προς την τήρηση του πλουραλισμού των απόψεων. Η απουσία σεβασμού των κανόνων επιφέρει τις ανάλογες κυρώσεις, που αποφασίζονται και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ -χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση- όπως το Σύνταγμα ορίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ