17.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕγκαίνια της έκθεσης «14 Ιστορίες Αντίστασης» στο πλαίσιο της επετείου για την...

Εγκαίνια της έκθεσης «14 Ιστορίες Αντίστασης» στο πλαίσιο της επετείου για την απελευθέρωση της Αθήνας

Παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «14 ιστορίες αντίστασης» στο Πάρκο Ελευθερίας.
Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων «Η Αθήνα ελεύθερη» για τον εορτασμό 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας στις 12 Οκτωβρίου του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.
Πέντε φορείς συνεργάστηκαν για τη διοργάνωσή της: το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.
Εντονο συμβολισμό έχει και ο χώρος που επελέγη, καθώς τα ντοκουμέντα εκτίθενται στο κτίριο 6 (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) του κέντρου τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας.
Μέσα από αυτόν τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας «… ξετυλίγεται ένα ολόκληρο κουβάρι στιγμών, προσώπων, ημερομηνιών, αντιθέσεων, διαδρόμων αλλά και μνήμες. Γι’ αυτό, αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί προ τριετίας-τετραετίας για πρώτη φορά από πρωτοπόρους ιστορικούς της νεότερης γενιάς που ξεκίνησαν αυτές τις εκδηλώσεις, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, για το λαό μας, για τη νεολαία μας. Διότι τραβάει την κουρτίνα από μία ολόκληρη – την πλέον επώδυνη – εποχή με τα περισσότερα θύματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας» είπε ο κ. Βούτσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε.
Η έκθεση, πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, αφορά «τα πραγματικά γεγονότα, τους πραγματικούς ήρωες και τις πραγματικές συγκρούσεις. Τα πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, τις πραγματικές 110 πόλεις και κωμοπόλεις και χωριά που ισοπεδώθηκαν από τους Γερμανούς, αλλά με υπόδειξη Ελλήνων με κουκούλες».
Κλείνοντας ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση των αστυνόμων. Αντιμετωπίζεται με παιδεία, με γνώση, με μόρφωση, με κουλτούρα, με μία συνολική σφαιρική αντίληψη της νεολαίας, για το πόσο κακή είναι η ίδια η φασιστική νοοτροπία απ’ όπου κι αν προέρχεται».
Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία δήλωσε: «Σήμερα κουβεντιάζουμε και σε επίπεδο έκθεσης, επειδή είμαστε πλέον σε μία τελείως διαφορετική, πιο ώριμη περίοδο. Ετσι παρουσιάσαμε ιστορίες απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας, αγωνιστών, και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ξεδιπλώνει το αντιστασιακό φαινόμενο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είναι η γέφυρα με τα προβλήματα τού σήμερα, που για να τα λύσουμε πρέπει να κρατάμε τις μνήμες από το παρελθόν».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια σε επίπεδο επίσημου κράτους, γιατί στις μνήμες και την ιστοριογραφία έχει αποκατασταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια και αίσθηση ευθύνης τα τελευταία 4 χρόνια και με τη συνεργασία σημαντικών φορέων. Είναι μεγάλη κατάκτηση ότι αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια σε όλα τα επίπεδα, και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Ο διδάκτωρ Ιστορίας και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνεργάστηκαν με ζήλο για να πραγματωθεί η έκθεση «Η Αθήνα ελεύθερη», υπογράμμισε: «Ολα αυτά που θα γίνουν τον Οκτώβριο, τα έχουμε πλέον κατακτήσει μέσα από την έρευνα, τη γνώση. Το μόνο που μας λείπει είναι τα κατάλληλα εργαλεία για να δείξουμε αυτή τη γνώση στο ευρύτερο κοινό. Οσοι και όσες έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις του «Αθήνα ελεύθερη» τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, είναι άνθρωποι οι οποίοι μας παρακολουθούν συστηματικά στην πόλη όπου εκδηλώθηκε το μεγαλύτερο αστικό κίνημα αντίστασης σε όλη την Ευρώπη».
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εκπροσώπησε ο έφορος Νίκος Καραπιδάκης, ενώ το «παρών» έδωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.
Ακολούθησε ξενάγηση από τον δρ. Χαραλαμπίδη στις 14 ιστορίες αντίστασης και στη συνέχεια συναυλία από το μουσικό Λύκειο Αλίμου.
Οι ιστορίες θα εκτίθενται στο Πάρκο Ελευθερίας έως τις 30 Οκτωβρίου, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί. Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον χώρο έως τις 21:00 και τις υπόλοιπες τρεις ημέρες έως τις 14:30, ενώ οργανωμένες ξεναγήσεις θα γίνονται Τρίτη και Παρασκευή (17:30), Σάββατο και Κυριακή (11:30). Η είσοδος είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο των δράσεων «Η Αθήνα ελεύθερη 2018», παρατίθενται στην ιστοσελίδα http://freeathens44.org.
OI 14 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
1. Η ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ
2. Ο πρώτος νεκρός φοιτητής της αντίστασης
3. Η μεγαλύτερη διαδήλωση της κατοχής: 22 Ιουλίου 1943
4. Το εργατικό ΕΑΜ στα επιταγμένα από τους ναζί εργοστάσια
5. Το γυμνάσιο Παγκρατίου στην αντίσταση
6. Η διάσπαση του ΕΔΕΣ Αθηνών
7. Η αντιστασιακή δράση των αναπήρων του αλβανικού μετώπου
8. Ο διωγμός των Εβραίων της Αθήνας
9. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η «ατμομηχανή» της αντίστασης
10. Οι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας Μεταξά στην κατοχή
11. Η μάχη της Καλλιθέας
12. Οι γυναίκες στην αντίσταση
13. Το μπλόκο της Κοκκινιάς
14. Η αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ