18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔημιουργικότητα και καινοτομία στο Ecocity Forum 2018

Δημιουργικότητα και καινοτομία στο Ecocity Forum 2018

 

Γίνονται οι στάχτες από το τζάκι βελτιωτικό εδάφους; Ο γύψος στα σπασμένα χέρια μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ελαφρύ, αδιάβροχο υλικό; Μπορεί να γίνει συλλογή της εκπεμπόμενης ενέργειας συσκευών και να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση άλλης συσκευής;
Πρωτοποριακές ιδέες από… ανήσυχα μυαλά αναπτύχθηκαν στον διαγωνισμό καινοτομίας “Φέρε την ιδέα σου” με θέμα την κυκλική οικονομία, που διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και παρουσιάστηκαν στο ECOCITY FORUM 2018. Από τις 15 συνολικά συμμετοχές, προκρίθηκαν οι πέντε που παρουσιάστηκαν το πρωί και θα βραβευθούν σήμερα το βράδυ στην τελετή λήξης του συνεδρίου.
Ο Χάρης Γερεμτζές και ο Δημήτρης Μουστάκας, τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, κατασκεύασαν μέσω της startup τους, AidPlex, έναν νάρθηκα ο οποίος είναι πέντε φορές πιο ελαφρύς από το γύψο, αδιάβροχος, φιλικός για το δέρμα, εύκολος και γρήγορος στη χρήση από το γιατρό.
“Ο νάρθηκάς μας είναι επίσης από ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο υλικό και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί” διευκρίνισε ο κ.Γερεμτζές, σημειώνοντας ότι παγκοσμίως καταγράφονται 180 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως!
“Αποφασίσαμε λοιπόν να κατασκευάσουμε ορθοπεδικά βοηθήματα, τα οποία επί δεκαετίες παραμένουν ίδια και καθημερινά ταλαιπωρούν τους χρήστες τους. Ξεκινήσαμε με τους νάρθηκες και θα ακολουθήσουν κηδεμόνες σκολίωσης με τεχνολογίες πάντα τρισδιάστατης εκτύπωσης” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Γερεμτζές. Αν και παραδέχθηκε ότι, “το κόστος του γύψου είναι φθηνότερο, εντούτοις ο νάρθηκάς μας είναι καλύτερος σε ποιότητα, ελαφρύτερος και κυρίως, μπορείς να κάνεις και μπάνιο μ΄αυτόν κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν κατάγματα”.
Οι δύο φοιτητές έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με τρία νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη για κλινικές δοκιμές, ενώ στόχος τους είναι και η δημιουργία νάρθηκα για το πόδι, τον λαιμό και τον ώμο.
Cinder-ela
Οχι… Σταχτοπούτα αλλά Cinder-ela (όπου cinder = αποκαΐδι και την ελληνική λέξη ela = έλα), ονόμασε την ιδέα του ο Βασίλης Γεωργανάκης εμπνεόμενος από τα υπολείμματα στο τζάκι. “Πρόκειται για μια δράση ανακύκλωσης της οικιακής και όχι μόνο στάχτης και τη δημιουργία προϊόντων τα οποία θα προκύψουν από την επεξεργασίας αυτής” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Γεωργανάκης, ο οποίος είναι υπάλληλος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η στάχτη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για βελτιωτικό εδάφους για τις αγροτικές καλλιέργειες, βελτιωτικό για τις εταιρίες σκυροδέματος αφού είναι γνωστή η δράση του, για δημιουργία προϊόντων καθαρισμού (απορρυπαντικών) και αντιμετώπισης εντόμων και τρωκτικών. “Η στάχτη θα μπορούσε να συλλέγεται με ειδικούς κάδους, τους οποίους θα παραλαμβάνουμε και θα προχωρούμε στην επεξεργασία της” εξήγησε.


Eco Cup
Τέλος στα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης φιλοδοξεί να δώσει με την διαδικτυακή του πλατφόρμα ο Γιώργος Αντωνόπουλος. “Με στόχο να καταπολεμήσουμε την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης (υπολογίζονται 300.000.000/έτος στην Ελλάδα) και τον αντίστοιχο όγκο απορριμμάτων που παράγεται, η πρότασή μας αφορά την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα δίνει οικονομικό κίνητρο (σε μορφή έκπτωσης) στους χρήστες της να χρησιμοποιούν το δικό του ποτήρι / συσκευασία” εξήγησε.
Μέσω της πλατφόρμας, θα δίνεται η δυνατότητα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, να αποκτούν την ευκαιρία διαφήμισης στους χρήστες τις πλατφόρμας, να δημιουργούν προγράμματα επιβράβευσης για returning customers, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμα στατιστικά.
Green IoT Devices και ReWearlt
Την ιδέα του για “πράσινες συσκευές”- GREEN IoT Devices (RF energy harvesting & IoT) ανέπτυξε ο Χρήστος Κάλτσος τονίζοντας ότι οι ασύρματες επικοινωνίες είναι στο αποκορύφωμα των απομακρυσμένων συσκευών.
“Μπορούν λοιπόν” είπε χαρακτηριστικά, “να δημιουργηθούν συσκευές χαμηλής κατανάλωσης (IoT) για συλλογή πληροφοριών που να τροφοδοτούνται από την από την ήδη εκπεμπόμενη ενέργεια των ραδιοκυμάτων”.
“Ο τρόπος που θα λειτουργούν οι συσκευές θα ‘ναι με συγκομιδή ενέργειας από εκπομπή ραδιοκυμάτων, διαφορετικά θα είναι “σβηστές” συμπλήρωσε.
“ReWearlt” ονόμασε, τέλος, την πλατφόρμα της η Aννα Παυλίδου, με τη βοήθεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν είτε να διαθέσουν (δωρεάν ή με κάποιο αντίτιμο) τα βρεφικά-παιδικά είδη που δεν χρειάζονται, είτε να τα προμηθευτούν.
Νατάσα Καραθάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ