21.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Σταθάκης: «Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ...

Γ. Σταθάκης: «Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% είναι δεδομένοι»

ECON 14

Υπέρ της αποκρατικοποίησης τουλάχιστον του 66% του ΔΕΣΦΑ ο Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε

Υπέρ της αποκρατικοποίησης τουλάχιστον του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ τάχθηκε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης από κοινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Ο υπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από συνεννόηση με τους εταίρους, ενώ αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι οι στόχοι για την μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ είναι δεδομένοι και θα επιτευχθούν με την επιχείρηση ισχυρή.
Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη για τον ΔΕΣΦΑ ότι η Κομισιόν θα διευκολύνει την εφαρμογή όποιας απόφασης λάβει η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε την ανάγκη ο διαχειριστής να καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινοτική νομοθεσία.
Σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τόσο για το ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. «Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» πρόσθεσε. «Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί». Ο υπουργός απέρριψε επίσης ως υπερβολικές τις καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ασφαλής και ισχυρός παίκτης, καθώς και ότι όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της επιχείρησης είναι ασφαλείς.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος τόνισε ότι και σε άλλες χώρες υπήρξαν δυσκολίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα. «Μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός» τόνισε ο Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Ο ίδιος αποσυνέδεσε την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, που αποτελεί υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, κάτι που όπως είπε δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει εξάλλου η πρωτοβουλία για την ενέργεια στα νησιά που ανήγγειλε ο Επίτροπος, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται σχετικό φόρουμ στην Κρήτη. «Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα νησιά, να φύγουμε από τα πιλοτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη περίοδο πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια για την προσαρμογή του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με διασυνδέσεις και εγκαταστάσεις αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.
Τέλος, ο κ. Κανιέτε πρότεινε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την ενέργεια με επίκεντρο τρία ζητήματα:
– Την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβος στην περιοχή (ο Επίτροπος παρουσίασε μάλιστα χάρτη με όλα τα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων που υλοποιούνται ή είναι υπό συζήτηση, υπογραμμίζοντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας μεταξύ δύο ηπείρων).
– Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την ενεργειακή αποδοτικότητα.
– Την δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών.
Κ. Βουτσαδάκης

* Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
* Τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί, παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης κατά την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.
* «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», που περιλαμβάνουν δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
– απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)
– μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ