26.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓερμανία: Συμφωνία για συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών

Γερμανία: Συμφωνία για συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών

Στην ατζέντα η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου

Οι συντηρητικοί της Αγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού. Την είδηση επιβεβαίωσαν οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung, καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, αλλά και η βουλευτής του CDU, Σεράπ Γκιουλέρ, μέσω ανάρτησής της στο Twitter.
«Μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη. Μια νέα δυναμική για την Γερμανία. Μια νέα συνοχή για την χώρα μας», είναι ο τίτλος της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που επετεύχθη έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και στην οποία υπάρχει εκτενής αναφορά στην ανάγκη για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ άλλων και με την δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), στο προοίμιο του 177σέλιδου κυβερνητικού προγράμματος αναφέρεται: «Ζούμε νέες πολιτικές εποχές, με πολύπλευρες προκλήσεις, τόσο διεθνείς όσο και εθνικές. Η Γερμανία είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εταίρος, αλλά μόνο με μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη θα μπορεί να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία». «Η Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρεται στο κείμενο, «πρέπει να διατηρήσει και να ανανεώσει τις αξίες της και την υπόσχεσή της για ευημερία. Μόνο μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγύηση για ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».
Τα κόμματα του μείζονος συνασπισμού συμφωνούν ακόμη ότι επιθυμούν την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά και θα διέπεται από το Δίκαιο της ΕΕ. «Τα δικαιώματα των εθνικών Κοινοβουλίων παραμένουν ανεπηρέαστα», διευκρινίζεται.
Στο προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι «πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και ανασφαλείς και για αυτό πρέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα να δείχνει και τα ανάλογα συμπεράσματα». Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι καλό, αλλά ταυτόχρονα να επιδείξουμε θάρρος στον πολιτικό διάλογο για την ανανέωση και την αλλαγή, επισημαίνεται και τονίζεται ότι η Ενωση και το SPD επιθυμούν να εργαστούν για την σταθερότητα και την συνοχή, την ανανέωση, την ασφάλεια, την ισότητα. «Θέλουμε να ενισχύσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της πολιτικής να δρα. Για αυτό θα υιοθετήσουμε ένα πολιτικό στιλ το οποίο θα προωθεί τον δημόσιο διάλογο, θα καθιστά ορατές τις διαφορές και έτσι θα ενδυναμώνει την δημοκρατία», αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF όσο και το περιοδικό «Der Spiegel», τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας.
Στον σοσιαλδημοκράτη Δήμαρχο του Αμβούργου το υπουργείο Οικονομικών
Ο σοσιαλδημοκράτης Δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.
Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Μάρτιν Σουλτς
Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναλαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να κατέχει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομίας και Αμυνας.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.
Τώρα θα πρέπει όμως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας τα 450.000 μέλη του SPD, με μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.
Κορυφαίοι διαπραγματευτές του SPD ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας
Κορυφαίοι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Σε μήνυμά τους που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ