20.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒ. Κορκίδης για β’ αξιολόγηση: Θεατές στο ίδιο έργο

Β. Κορκίδης για β’ αξιολόγηση: Θεατές στο ίδιο έργο

ECON 6

«Oλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν πισωγυρίσματα, όλοι αναγνώρισαν ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων, όλοι τόνισαν πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά παραδόξως όλοι αποφάσισαν να μεταθέσουν τη λύση από το ένα Eurogroup στο άλλο! Για άλλη μια φορά λοιπόν, όλοι οι Ελληνες απογοητευμένοι είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, παρακολουθώντας ένα ακόμα θρίλερ, όπου όλοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς».
Αυτό σημειώνει σε τοποθέτησή του σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης στη τοποθέτησή του σημειώνει ότι όλα τα σενάρια της δεύτερης αξιολόγησης μετατίθενται για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ με τις τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, το ΔΝΤ «αδιαμφισβήτητα» παραμένει με τον ίδιο «απαραίτητο» ρόλο στο παρόν ελληνικό πρόγραμμα και σε ό,τι αφορά στα ανοιχτά ζητήματα, η σοβαρή διαφωνία είναι ότι το ΔΝΤ ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση υπερβολικών και ίσως αχρείαστων μέτρων για τη διετία 2018-19.
Ταυτόχρονα, όπως συνεχίζει ο ίδιος: «στη διάθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, βρίσκονται οι δυο εκθέσεις που αφορούν στην Ελλάδα και οι οποίες θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. Οι δυο εκθέσεις κατατέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης 24/1/17 και σύμφωνα με όσους έχουν γνώση της κατάστασης, «δεν είναι καλές» για την Ελλάδα. Ωστόσο, λέγεται ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές, εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη έκθεση έχει σχέση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας και συντάχθηκε από την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.
Η δεύτερη έκθεση αφορά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ έχει συνταχθεί από τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου, και αναφέρει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο προσχέδιο της πρώτης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου. Τις θέσεις αυτές έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Π. Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα. Από την ευρωπαϊκή πλευρά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θεωρεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης. Παραμένει λοιπόν η διάσταση απόψεων μεταξύ ESM και ΔΝΤ, χωρίς όμως η ΕΕ να παίρνει ξεκάθαρη θέση για το χρέος.
Οι εκθέσεις Βελκουλέσκου – Τόμσεν μπορεί να συζητηθούν στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία άλλη αναφορά για την Ελλάδα και ειδικά συζήτηση για την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς το Ταμείο θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποδέχθηκαν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο με έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου. Παρά ταύτα, παρέμειναν δεσμευμένοι να βρεθεί πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν την επιστροφή του κουαρτέτου το ταχύτερο δυνατό. Τα ανοιχτά ζητήματα ως γνωστό, σχετίζονται με το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό σύστημα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ