19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑρχείο Πολέμου: Γνωριμία με το Δίστομο και τα θύματά του

Αρχείο Πολέμου: Γνωριμία με το Δίστομο και τα θύματά του

econ 8

Το «Αρχείο Πολέμου» οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού συναντά το Αρχείο Πολέμου: µια πρώτη γνωριμία µε το Δίστομο», με κεντρικό ομιλητή τον Χρήστο Παπανικολάου, Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού για το Δίστομο.
Το Δίστομο είναι ημιορεινή κωμόπολη στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχία Λιβαδειάς του νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας, σε µία μικρή πεδιάδα που εκτείνεται ανάμεσα στα όρη Κίρφη, Παρνασσός και Ελικώνας. Απέχει 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 25 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, 13 χιλιόμετρα από την Αράχωβα και 15, περίπου, χιλιόμετρα από τη Δεσφίνα.
Το Δίστομο έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944. Την ημέρα αυτή οι Γερμανοί προχώρησαν σε εκτεταμένες σφαγές αφήνοντας πίσω τους 228 νεκρούς, ανάμεσά τους και βρέφη, αν και μαρτυρία απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για πάνω από 600. Η θηριωδία αυτή ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή και ακόμα και σήμερα προκαλεί συγκίνηση. Πρωτεργάτες του ολοκαυτώματος ήταν ο Φριτς Λάουφενμπαχ, λοχαγός των SS του 2ου Λόχου του 1ου Τάγματος του7ου Τάγματος Τεθωρακισμένων της Αστυνομίας SS, και ο Χανς Τσάµπελ. Ο τελευταίος μετά τον πόλεμο συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Ωστόσο ζητήθηκε η μεταφορά του στη Γερμανία, για τις εκεί έρευνες, όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ακόμη εν ζωή, ελεύθερος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αγωγή των θυμάτων του Διστόμου εναντίον του Γερμανικού Δημοσίου, θέμα που αποτελεί παγκόσμια είδηση και πάντα παρακολουθείται µε ενδιαφέρον εδώ και αρκετά χρόνια. Πρωτοπόροι στον αγώνα της δικαίωσης ο Θηβαίος δικηγόρος Ιωάννης Σταµούλης (1930-2007) και ο Διστομίτης αστροφυσικός και μεταφραστής Αργύρης Σφουντούρης, του οποίου η ζωή έγινε ταινία το 2006 µε τίτλο «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη»
σε σκηνοθεσία του Στέφαν Χάουπτ.
Το 2014 ο Πρόεδρος της Γερµανίας, κ. Γκάουκ, ζήτησε «συγγνώμη» εν ονόματι των όσων διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα, διευκρινίζοντας πως την ζητάει προσωπικά και όχι εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, γιατί κάτι τέτοιο θα την δέσμευε στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Εστω και έτσι η Γερμανία αναγνώρισε ως «έγκλημα πολέμου» τη σφαγή στο Δίστομο, µε 70 χρόνια καθυστέρηση…
Σάββατο, 21-01-2017 και ώρα 19:30.
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ