20.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό το 2018 η απονομή της σύνταξης σε τρεις μήνες

Από το 2018 η απονομή της σύνταξης σε τρεις μήνες

ECON MASTER

«Μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά και τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Αθανάσιο Μπακαλέξη, για την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια, ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό ιστορικό τους και τη σύνταξη που θα λάβουν.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθειά μας να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Δύσκολη προσπάθεια, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά πολιτικών επιλογών με βαθιές ρίζες, που υποθήκευσαν το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μία μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, γιατί δεν είμαστε αντιμέτωποι απλά με τη βαριά σκιά του παρελθόντος, αλλά και με την πραγματικότητα της κρίσης και τις επιδιώξεις όλων όσοι βλέπουν στην κοινωνική ασφάλιση άλλο ένα πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας και όχι ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα». «Προχωρήσαμε στη δημιουργία του ΕΦΚΑ και μίας νέας αρχιτεκτονικής για την κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο στόχο να διασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ενός συστήματος που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών» διευκρίνισε.
Σημείωσε δε, ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς – «ομπρέλες»». Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η συνολική διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας είπε, ότι η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά Ταμεία. «Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία παροξύνθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ακριβώς, γι’ αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μία μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.
Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Οπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
«Σε αυτήν την κατεύθυνση» – τόνισε- «θα κινηθεί συνολικά η προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Πλέον, τα λεφτά των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
Η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, είναι ακόμη ένα σημαντικό πεδίο που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μας επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αποτελούν μία πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία γύρω από αυτό το ζήτημα. Φαίνονται οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για ακόμα πιο τολμηρά βήματα στη συγκεκριμένη μάχη» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ είπε, ότι τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» συνολικά για το 2016, στα οποία αποτυπώνεται αυτή η τάση, αφού, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των τελευταίων 15 ετών.
Σταδιακή λειτουργία Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης
Την ίδρυση των πρώτων Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος. Αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ, εντός του 2017, τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα.
Ο κ. Πετρόπουλος παρουσίασε και τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ασφαλιστικών Ταμείων, που διενήργησε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και εφαρμογών επικοινωνίας PRORATA Α.Ε., τα οποία αποδεικνύουν ότι η εισφοροδιαφυγή είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Αποψη με την οποία συμφωνεί το 79% του δείγματος της έρευνας. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε και ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας, η οποία κατέγραψε μέτρια ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρείχαν τα παλαιά Ταμεία και έντονα παράπονα για τους χρόνους ικανοποίησης, ειδικά σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η έκδοση της σύνταξης. Οπως προκύπτει από την έρευνα, το δείγμα των πολιτών που απάντησε δήλωσε ικανοποιημένο από τη δουλειά και τη διάθεση των υπαλλήλων. «Μας λένε, δηλαδή, οι πολίτες, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, φταίει το σύστημα. Αυτό, ακριβώς, κάνουμε και εμείς. Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, λοιπόν, σηματοδοτεί τη μεγάλη αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας», σχολίασε.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, αν το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι ενιαίο για όλους, το 51% συμφωνεί απολύτως και το 16% μάλλον συμφωνεί. Επίσης, το 57% του δείγματος της έρευνας συμφωνεί απολύτως στην άποψη ότι, παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το 19% μάλλον συμφωνεί. Το 53% συμφωνεί απολύτως και πιστεύει ότι είναι δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στην κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους και το 19% μάλλον συμφωνεί. Το 77% συμφωνεί απολύτως και θεωρεί ότι η λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων σήμερα χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία και ταλαιπωρία του πολίτη, ενώ το 16% μάλλον συμφωνεί. Πρόκειται για μία ποσοτική έρευνα (1.000 ερωτηματολόγια) με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου-στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών, η οποία απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό άνω των 35 ετών, στο σύνολο της επικράτειας.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι ο online ατομικός λογαριασμός ασφαλισμένου και η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, που σύντομα θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες. Τόνισε δε ότι κεντρικό ρόλο, εκτός από το site του ΕΦΚΑ, έχει και το τηλεφωνικό κέντρο. «Ηδη, ξεκίνησε η λειτουργία του και έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις» δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι, καλώντας στο 1555, με αστική χρέωση, από τις 8 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν. Ωστόσο, όπως είπε, «τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Για εύλογο μεταβατικό διάστημα, συνεχίζουν να ασκούν ακόμα και όποιες αρμοδιότητες άλλων φορέων, όπως π.χ. του ΕΟΠΥΥ, ασκούσαν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016» και πως «όλες οι υπηρεσίες γίνονται πλέον υπηρεσίες ΕΦΚΑ, με μόνη διάκριση ανάμεσα σε υπηρεσίες για μισθωτούς και υπηρεσίες για μη μισθωτούς. Σταδιακά, θα γίνουν και αλλαγές προσαρμογής στο νέο οργανόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Τ. Πετρόπουλο, «οι πληρωμές των εισφορών γίνονται μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο. Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες. Οσον αφορά στις παλαιές οφειλές από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γι’ αυτές θα εξακολουθήσει να ισχύει η προϋφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλουν με τον τρόπο που τις κατέβαλαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 είχαν μείνει εκκρεμείς 160.551 κύριες συντάξεις. «Αυτό παραλάβαμε» είπε και τόνισε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 σχεδιάζεται να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών και από εκεί και πέρα να είναι δυνατή η χορήγηση όλων των συντάξεων εντός το πολύ τριών μηνών. Από την 1η/07/2016 έως τις 31/12/2017, σχεδιάζεται, επίσης να έχουν πληρωθεί 14.374 εφάπαξ, 22.000 μερίσματα και να μην έχει μείνει σε εκκρεμότητα ούτε ένα εφάπαξ ούτε ένα μέρισμα.
Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης.
Γεωργία Μπάρλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ