21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑνταλλαγή εκθέσεων Αθήνας - Πεκίνου με αντικείμενο την αρχαία επιστήμη και τεχνολογία

Ανταλλαγή εκθέσεων Αθήνας – Πεκίνου με αντικείμενο την αρχαία επιστήμη και τεχνολογία

ECON 1

Δείγματα από τα μεγάλα κι αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του αρχαίου κινεζικού και του ελληνικού πολιτισμού ταξιδεύουν σε Αθήνα και Πεκίνο με ανταλλαγή δύο εκθέσεων, από το φθινόπωρο του 2017. Η ανταλλαγή προέκυψε από τη συνεργασία του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ), όπου αντίστοιχα θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» και «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη, τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».
Τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα της αρχαίας Κίνας στους τομείς της αστρονομίας, ναυσιπλοΐας, μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία. Επιπλέον, στην κινεζική έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών (και στα δύο κτίρια στο Θησείο από Οκτώβριο 2017 έως Μάρτιο 2018) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης κ.ά.
Η ελληνική έκθεση στο κτίριο του ΜΕΤΚ στο Πεκίνο (Σεπτέμβριος 2017 έως Ιανουάριος 2018), θα παρουσιάσει ομοιώματα από τεχνολογικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες και ο αθλητισμός. Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο του πραγματικού μέγεθος, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Επίσης, στο Πεκίνο θα παρουσιαστούν δύο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ