37.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑναγκαία η πιο αποτελεσματική επιβολή του προγράμματος αν αποχωρίσει το ΔΝΤ, σύμφωνα...

Αναγκαία η πιο αποτελεσματική επιβολή του προγράμματος αν αποχωρίσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε

ECON 10

Στην Ελλάδα και στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά.
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο Σόιμπλε.
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει:
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ακόμη πως μια αποχώρηση του Ταμείου «δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Γερμανία, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί την ΕΚΤ να τερματίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης φέτος και τάσσεται ξανά υπέρ της μείωσης των φόρων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος, έκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και πρόσθεσε ότι η αλλαγή πολιτικής αυτή θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκεί, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη. «Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου, ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ακόμη, ο Σόιμπλε είπε ότι προβλέψεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει το 3% φέτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε ότι ποτέ του δεν υπήρξε υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όμως πρόσθεσε ότι «η εντολή της ΕΚΤ αφορά την ευρωζώνη και την εκτελεί καλά».
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ζήτημα-κλειδί για αρκετές χώρες της ευρωζώνης ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», υποστήριξε ο ίδιος.
Ο συντηρητικός πολιτικός έκρινε πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι λίγο κάτω αλλά κοντά στο 2%, κάτι που αποτυγχάνει να πλησιάσει εδώ και χρόνια. Για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής ενωσης μείωσε τα επιτόκιά του στο μηδέν κι άρχισε ένα τεράστιο, αλλά αμφιλεγόμενο, πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων.
Ο Σόιμπλε, όπως και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, προειδοποιούν την ΕΚΤ ότι διακινδυνεύει να συμβάλει στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων εάν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ