14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΑμεση επίλυση προβλημάτων, ηλεκτρονικές και γρήγορες διαδικασίες, ολοκλήρωση δασικών χαρτών ζητά ο...

Αμεση επίλυση προβλημάτων, ηλεκτρονικές και γρήγορες διαδικασίες, ολοκλήρωση δασικών χαρτών ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε φλέγον και μείζον θέμα, διότι αναδεικνύει ξαφνικά μεγάλα προβλήματα, που κρύβαμε κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Είναι ευκαιρία  τώρα να λύσουμε τα προβλήματα αυτά και θα πρέπει σε αυτό να συναινέσουμε όλοι και να προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο να δώσουμε οριστική λύση. Το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων μέχρι τέλους»,  τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες της εσπερίδας με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους», που οργάνωσε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, το βράδυ της  Δευτέρας 13 Μαρτίου 2017 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε επίσης να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης που έχει αναλάβει  η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τους φορείς, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει, και ας είναι πρωτοπόρα η Ελλάδα, σ’ αυτό το ζήτημα, το θέμα και η αναφορά στην ανάπτυξη της χώρας στο Σύνταγμα. Οταν συζητηθεί το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενδεχομένως όπου χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να υπάρχουν αλλαγές στα άρθρα, στα αντίστοιχα άρθρα, στο άρθρο 24, στο 117, σχετικά με τις αεροφωτογραφίες.  Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές όπου απαιτείται. Δεν λέω να μην υπάρχει αναφορά στις αεροφωτογραφίες του ’45 αλλά όπου δημιουργείται κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να μην προσκρούουμε στο Σύνταγμα και να βρούμε λύση σ’ αυτό, ακόμα και αν χρειάζεται να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και να γίνει και σ’ αυτό το κομμάτι. Και θα πρέπει κάποια φορά να λύσουμε και το ζήτημα, να μην θεωρούμε ότι θα λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσος ή όχι. Θα πρέπει να ξεχωριστεί το ένα θέμα με το άλλο».
Ο  Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο στην εκδήλωση Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο, διατύπωσε σειρά προτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τις ακολουθούμενες διαδικασίες και προκαλούν, ως επί το πλείστον δικαιολογημένες αντιδράσεις πολιτών και φορέων, κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Εργαλείο καταγραφής της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας
«Το θέμα της σύνταξης των δασικών χαρτών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας, καθώς οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο σήμερα για να μπορέσουμε να καταγράψουμε αρχικά και να αποτυπώσουμε και να χαρακτηρίσουμε τόσο τη δημόσια όσο και τη μη δημόσια περιουσία, την ιδιωτική περιουσία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπυρίδων Μάμαλης, προτείνοντας τα παρακάτω:
«Να δοθεί η δυνατότητα στις γεωργικές εκτάσεις που φαίνονται ως δασικές, και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό – ιδιοκτήτη, ή όπου κατατίθεται να είναι ατελώς.
Να υπάρχει χρόνος για την υπαγωγή της έκτασης στη διαδικασία εξαγοράς, εκμεταλλευόμενοι τις προηγούμενες διατάξεις του νόμου ή την αλλαγή χρήσης, και να απλουστευτούν οι διαδικασίες εξαγοράς, αλλαγής χρήσης και να μειωθούν φυσικά τα τιμήματα.
Να απαλλαγούν οι ΟΤΑ από το περιβαλλοντικό τέλος αλλαγής χρήσης, με την προϋπόθεση βέβαια και στη  μία και στην άλλη περίπτωση, ότι οι εκτάσεις αυτές θα έχουν μόνο γεωργική χρήση και καμία άλλη χρήση.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφής προσδιορισμός των γεωργικών ή άλλων εκτάσεων, κατοικιών, κτισμάτων, εγκαταστάσεων που εξαιρούνται της αναδάσωσης μιας περιοχής έτσι ώστε οι περιοχές να εξαιρεθούν προσωρινά της ανάπτυξης ή τέλος πάντων, να λυθεί το πρόβλημα.
Να λυθεί το θέμα των οικισμών και άμεσα να αποσυρθεί η διάταξη για τις οικιστικές πυκνώσεις. Και δεν μπορεί να κλείνουμε το μάτι στα αυθαίρετα που έκανε ο άλλος για να έχει ένα εξοχικό ή και κύρια κατοικία ή για αναψυχή ή για να βγάλει χρήματα και αυτός ο οποίος είναι παραγωγικός δηλαδή ο αγρότης σήμερα να τιμωρείται.  Θα πρέπει να υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση όλων.
Ούτε βέβαια θα πρέπει να γίνουν πυκνώσεις αντίστοιχα σε γεωργικές εκτάσεις. Θα πρέπει να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση όλων των πολιτών και κυρίως αυτών που είναι παραγωγικοί. Αρα απόσυρση διατάξεων για τις οικιστικές πυκνώσεις, ούτως ή άλλως έχουμε επίσης προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για αυτό το θέμα.
Παράταση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων. Θεωρούμε ότι το δίμηνο είναι πάρα πολύ μικρή χρονική περίοδος, για τους κατοίκους εξωτερικού ακόμα περισσότερο, γιατί δεν θα προλάβουν να έρθουν το καλοκαίρι.  Ιδίως στα χωριά που έρχονται όλοι οι μετανάστες το καλοκαίρι δεν θα προλάβουν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους άρα πιθανόν να χάσουν και τις περιουσίες τους άνθρωποι οι οποίοι είναι στο εξωτερικό. Γιατί εκεί έχουν δυο μήνες συν κάποιες μέρες ακόμα, συν 20 μέρες.
Αμεση προκήρυξη των δασικών χαρτών του υπολοίπου της χώρας και ενοποίηση και χρονική ταύτιση των διαδικασιών υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας που γίνεται στο πλαίσιο της κτηματογράφησης με αυτή την αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.
Επίσης, αν θέλουμε να έχουμε παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας θα πρέπει και να διαφυλάξουμε τις αγροτικές εκτάσεις, αυτές τουλάχιστον που δηλώνονται σήμερα και να εξασφαλίσουμε χορτολιβαδικές εκτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον παραγωγικό ιστό της υπαίθρου.  Ειδάλλως τα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν στη συνέχεια θα είναι αδύνατον να ξεπεραστούν από την ελληνική πολιτεία και η ελληνική οικονομία θα πληρώσει για μια ακόμη φορά το τίμημα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε οποιαδήποτε είδους αυθαιρεσία, σε οποιαδήποτε είδους καταπάτηση εκεί όπου υπάρχει».
Ο  πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών – ΠΣΔΑΤΜ, Μιχάλης Καλογιαννάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως χρειάζεται:
«Να υπάρξει θεσμοθέτηση διαδικασίας για χωρική μεταβολή, αντίστοιχα όπως είναι στο κτηματολόγιο, με διαπιστευμένους Μηχανικούς και ενδεχομένως και δασολόγους αν αλλάζει χρήση.
Να υπάρξει παραγωγή αεροφωτοχαρτών για το 1960 ώστε να χρησιμοποιηθούν από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων.
Παράταση μέχρι να καταθέσουν οι δήμοι τα όρια οικισμών, να διορθωθούν τα αναδασωτέα και να εφαρμοστούν διοικητικές πράξεις, να γίνει δηλαδή ενδεχομένως συμπληρωματική ανάρτηση.
Ολες οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά και τα σημεία υποστήριξης να είναι μόνο για ενημέρωση ακόμα και για τα ατελώς.  Και όσον αφορά τα ατελώς θα έπρεπε να είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Να μην ισχύει το δίμηνο που δόθηκε.
Δόση και μείωση του τιμήματος όσον αφορά τις εξαγορές.
Σε ό,τι αφορά τις άδειες δόμησης και τις μεταβιβάσεις, αυτή τη στιγμή οι διευθύνσεις δασών σταμάτησαν να βγάζουν εκ του νόμου, να εκδίδουν πράξεις χαρακτηρισμού.  Πρέπει να υπάρξει οδηγία, εγκύκλιος και για τις μεταβιβάσεις αλλά και για τις άδειες δόμησης.
Να υπάρχει η δυνατότητα οι θεσμικές γραμμές των δασικών να κατεβαίνουν σε επεξεργάσιμη μορφή από την εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε.  Αυτό θα βοηθήσει στις αντιρρήσεις και στα τοπογραφικά ώστε να τοποθετείται σωστά η γραμμή και να ξέρει ακριβώς ο πολίτης τι είναι ή όχι δασικό.
Να υπάρξει νέα δήλωση μηχανικού στο εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα που θα γίνεται με τις μεταβιβάσεις όπου έχει κυρωθεί δασικός χάρτης.
Η δυνατότητα αντίρρησης κατά αναρτημένου δασικού χάρτη θα πρέπει να συνεχιστεί να υφίσταται μέχρι τη στιγμή που το κράτος θα εγγυάται τις εγγραφές του εθνικού κτηματολογίου με κάποιο επιπλέον κόστος.  Αντίστοιχα συμβαίνει και με το κτηματολόγιο. Οταν δεν έχει μέσα στη συγκεκριμένη διορία κάνει δήλωση ο ιδιοκτήτης να έχει κάποιο επιπλέον κόστος, κάποια καθυστέρηση αλλά να έχει τη δυνατότητα.
Να γίνει υποχρεωτική συνεργασία μελετών κτηματολογίου δασικών χαρτών όπου δεν έχουν συνταχθεί ακόμα οι δασικοί χάρτες, είναι υπό εκπόνηση και αντίστοιχα η κτηματογράφηση».
Ο Μόσχος Βογιατζής,  Διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΚΧΑ Α.Ε., δήλωσε οι δασικοί χάρτες αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν το 55% της χώρας.
Τα τρία προβλήματα που έχουν σήμερα προκύψει είναι οι αναδασωτέες εκτάσεις, οι δασωμένοι αγροί και οι εκχερσώσεις. Περίπου 1.500.000 στρέμματα που έχουν σήμερα γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ 1.193.368 στρ. που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση είναι σήμερα καταχωρημένα ως δασικές περιοχές.
Και ανέφερε πως ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι ακόμα μικρός και για μικρό αριθμό στρεμμάτων, όμως εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί ο αριθμός προς το τέλος της προθεσμίας.
Τέλος, ο Νίκος Χλύκας, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος – Μελετητής, υπογράμμισε πως πολλές εκτάσεις το 1945 εμφανίζονται ως δασικές, καθώς έπαψαν να καλλιεργούνται λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Το 1949 όμως αρχίζουν να ξανακαλλιεργούνται. Εάν διατηρήσουν το χαρακτήρα ως δασικών, τότε δεν πρέπει να επιδοτηθούν, θα χρειαστεί να επιστραφούν οι επιδοτήσεις των δύο τελευταίων ετών και ενδεχομένως να πληρωθεί πρόστιμο από τη χώρα.
Σε ο,τι αφορά έκταση που εγκαταλείφθηκε, δεν καλλιεργήθηκε και εμφανίζεται με δασική βλάστηση, εάν ο ιδιοκτήτης προσκομίσει τους τίτλους του μετά το 1946 μπορεί να πάρει πίσω την ιδιοκτησία του. Σε ο, τι αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, παρουσιάζεται έντονο το πρόβλημα σε νησιωτικές περιοχές, καθώς στα σημεία αυτά έχουν κτιστεί ξενοδοχεία, κλπ.
Και υπογράμμισε πως εκτάσεις που απέκτησαν τη μορφή δάσους, θα πρέπει να παραμείνουν δάση, χωρίς όμως κάποιος να στερηθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Γι’ αυτό και πρότεινε να διατεθούν ίσες εκτάσεις για γεωργική χρήση,  σε άλλο σημείο της χώρας.
Οσον αφορά τις επιδοτούμενες γεωργικές εκτάσεις να υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς χρήσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ