20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλ. Τσίπρας: «Μέχρι 20 Μαρτίου κλείνει η αξιολόγηση»

Αλ. Τσίπρας: «Μέχρι 20 Μαρτίου κλείνει η αξιολόγηση»

ECON 15

Τέλος στη λιτότητα και παραγωγή νέου πλούτου

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετη λιτότητα. Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους», είπε μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος της Eνωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.
«Με την απόφαση αυτή κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο παραγωγής νέου πλούτου με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας μέσω σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Εχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας που μπορεί να δημιουργήσει μέσα από τις επενδύσεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την εξέλιξη της προηγούμενης Δευτέρας, ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων γιατί, όπως είπε, μπήκε στον κόπο να καταθέσει ερώτηση, ενώ άλλοι συνάδελφοί του δεν έκριναν σκόπιμο να αξιοποιήσουν την ώρα του πρωθυπουργού, διότι πιστεύουν πως είναι προτιμότερο να κρύβονται πίσω από μονολόγους. Θα είμαι εδώ για τους αρχηγούς των κομμάτων κάθε Παρασκευή για να απαντώ και εύκολες και δύσκολες ερωτήσεις. Σε εύκολες και δύσκολες στιγμές. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά, όχι όμως ότι κρύβομαι», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Τσίπρας, και τόνισε:
«Αλλοι κρύβονται αυτές τις μέρες και φαίνεται από τα έδρανα στο Κοινοβούλιο. Ποια είναι γεμάτα και ποια είναι άδεια».
«Είχαμε συνηθίσει έως σήμερα στην Ελλάδα αλλά και αλλού, όπου υπάρχουν οι λογικές του ΔΝΤ, δηλαδή οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που είναι μόνο να παίρνουνε. Οχι να παίρνουν και να δίνουν» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας».
«Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε δυο παράλληλα μέτωπα» είπε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. Από τη μία είναι η προσπάθεια να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς, τόνισε. «Νομίζω ότι είναι πλέον παραδεκτό από όλους, τόσο από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα όσο όμως και από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει σταθερά» είπε.
«Σας θυμίζω», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «τις κασσανδρικές καταστροφολογικές προβλέψεις μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, όταν είχε θεσμοθετηθεί ο περιβόητος δημοσιονομικός διορθωτής, ο «κόφτης». Είχαν σπεύσει όλοι να προεξοφλήσουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πιάσουμε αυτούς τους στόχους, άρα ο λεγόμενος κόφτης θα εφαρμοστεί, θα πετσοκόψει συντάξεις, και εισοδήματα. Θυμάμαι τα ψευδή δημοσιεύματα του καλοκαιριού, ότι έχουμε πέσει έξω στα έσοδα, ότι έχουμε καταστραφεί και οσονούπω θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Οχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης. Δώσαμε», σημείωσε με έμφαση, και συνέχισε:
«Εφάπαξ 13η σύνταξη 620 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων εκ των πιστωτών, όχι όλων, αλλά και την αντίρρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αδιανόητη στάση της να μην πάρει θέση ψηφίζοντας «παρών» σε ένα μέτρο, για πρώτη φορά σε επτά χρόνια προγράμματος, παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και ενώ μας έλεγαν ότι δεν θα πιάσουμε το στόχο του 0,5% το 2016, τα αποτελέσματα της υπεραπόδοσης της οικονομίας δείχνουν ότι θα υπερβούμε το 2% πλεόνασμα το 2016. Την ίδια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάκτησης της οικονομίας το 2016 ήταν προβλέψεις για ύφεση 0,3%-0,4%, τελικά τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι το 2016 είχαμε ανάπτυξη κατά 0,3%, δηλαδή 0,6%-0,7% πάνω από τις προβλέψεις.
Είναι η βάση πάνω στην οποία διαμορφώνονται οι συνθήκες για να κλείσει με επιτυχία και χωρίς την αποδοχή παράλογων απαιτήσεων η δεύτερη αξιολόγηση».
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τις χαρακτήρισε «καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
«Είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους επικεφαλής των Θεσμών» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και στην οποία θα καταλήξουν μετά από διαπραγμάτευση των τεχνικών λεπτομερειών, τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Επιστρέφουν λοιπόν την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα οι Θεσμοί προκειμένου να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη θέση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δεν δικαιολογεί τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αλλά αντίθετα μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε φραγμό στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας οι οποίες άλλωστε καταγράφονται και στις εκτιμήσεις όλων των Θεσμών.
Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία εκφράσαμε, εγώ, ο υπουργός των Οικονομικών και όλη η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, την λοιδορήσατε», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και συνέχισε.
«Οταν το είπα σε συνέντευξή μου σε εφημερίδα, με αποκαλέσατε ψεύτη μέσα και έξω από τη Βουλή και σε ΜΜΕ και η ηπιότερη κριτική που άκουσα ήταν ότι αποτελούσε «διαπραγματευτική πρακτική». Αυτή λοιπόν η θέση για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας στην ήδη επιβαρημένη ελληνική οικονομία έγινε σεβαστή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Σεβάστηκαν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες είναι το αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού».
«Την προηγούμενη Δευτέρα, υπήρξε μια σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών προς την κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης των διαπραγματεύσεων στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα – και όχι στην επιπλέον επιβάρυνση.
Αν με ρωτάτε εάν συμφωνώ σε αυτό θα σας πω «όχι». Ομως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση είναι προφανές ότι για να κερδίσεις κάτι θα αναγκαστείς να κάνεις παραχωρήσεις. Ομως μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με λιτότητα που αφαίρεσε το 25% του πλούτου από το 2010 έως το 2015, το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε να χάνουμε, ποτέ να κερδίζουμε. Εχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Πετύχαμε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας. Η μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα στη διαπραγμάτευση είναι η δημιουργία πολιτικών που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία. Σημαντικό είναι επίσης και το δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ, 3,6 δισ. ευρώ με βάση την αντιστοίχηση στο σημερινό ΑΕΠ και 4,5 δισ. ευρώ με βάση την αντιστοίχηση στο ΑΕΠ του 2019, και μάλιστα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Αντιθέτως το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητάμε είναι ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν, θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίτυπο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ πιθανής επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές στις οποίες θα επιμείνει το ΔΝΤ και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και σε εκείνους που, όπως είπε, «κάνουν ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία» και λένε ότι «οι όποιες ελαφρύνσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και μιλούν για υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοσθούν ποτέ».
Συγκεκριμένα καταλόγισε στη ΝΔ «στρατηγικό αδιέξοδο» και κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κρύβεται». «Πού είναι ο αρχηγός σας για να μου κάνει μια ερώτηση; Θα μείνω έως το βράδυ για να του απαντήσω» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, και συνέχισε:
«Χθες και προχθές τα στελέχη της ΝΔ ανακάλυψαν ότι δήθεν ο κ. Τσακαλώτος είναι κρυμμένος και έψαχναν να τον βρούνε. Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε στη Βουλή και απάντησε στην ερώτηση. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα μιλήσει. Εκείνο που αναμένουμε είναι πότε θα έρθει ο αρχηγός σας να μιλήσει. Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσει γιατί βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».
«Ενα άλλο δεδομένο της συμφωνίας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια εξαίρεση», τόνισε.
«Φθάσαμε ως εδώ έπειτα από κοπιώδη διαπραγμάτευση γιατί δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων που υπέγραφαν ό,τι έπεφτε στο τραπέζι προκειμένου να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, την οποία μας καλούσε να ακολουθήσουμε ο Μητσοτάκης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Το αποδείξαμε στην πρώτη και στην δεύτερη αξιολόγηση. Εχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπως έχουμε καταλάβει ότι είναι εξίσου σημαντικό το πότε αλλά και το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση. Οι βάσεις της συμφωνίας θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε ταχύτατα επί των πραγματικών στοιχείων και μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μια δεκαετία είναι καιρός να φύγουν από το τραπέζι».
«Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο παραγωγής νέου πλούτου με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε καταλήγοντας:
«Με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα επανακτήσει την κυριαρχία της και θα βγει από την επιτροπεία στην οποία έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ