16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και...

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία»

ECON 7

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, έκλεισαν οι εργασίες του ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Με τη συμμετοχή 70 επιχειρηματιών από τη χώρα μας και άλλων 150 από τη Σερβία.
Αυτό ακριβώς, την πολυπληθή συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ. Διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία». Και μάλιστα, συνέχισε, οι Ελληνες επιχειρηματίες θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες.
Στο χαιρετισμό του, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου τη φορά αυτή, σε αυτό που είχε νωρίτερα, μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του, ανακοινώσει: τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε (και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους επιχειρηματίες).
Αναφέρθηκε όμως και στα δύο projects-οράματα, όπως τα χαρακτήρισε, που μπορούν να αλλάξουν το χάρτη των Βαλκανίων: αφενός η σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου – Θεσσαλονίκης, ως μέρος του ευρύτερου άξονα Βελιγραδίου – Πειραιά, μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας, «one belt, one road». Αφετέρου, η διασύνδεση των ποταμών των δύο χωρών. Ενώ επανέλαβε την κομβική θέση που έχουν Ελλάδα και Σερβία: η πρώτη ως σταυροδρόμι της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή και την Ασία, και πύλη εισόδου τον Πειραιά, η δεύτερη ως «γέφυρα» δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο Ελληνας πρωθυπουργός εστίασε σε μια νέα αρχιτεκτονική, που, όπως τόνισε, «εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη των χωρών και την συνεργασία των λαών, που θέτει ως επίκεντρο την ευημερία και την ανόρθωση του επιπέδου διαβίωσης των κοινωνιών, ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό των διαρθρωτικών δομών τους, στοχεύει στην αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών και την συντεταγμένη προσέγγιση της ΕΕ, ενώ προσανατολίζει και οριοθετεί τα Βαλκάνια ως πεδίο σταθερότητας και ζώνη οικονομικής ανάταξης».
Εξάλλου, «Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και κοινές αξίες που τις τοποθετούν στην ίδια όχθη του ποταμού. Η Ιστορία έχει καταγράψει τους κοινούς αγώνες των δύο χωρών, ενώ σήμερα αυτές εκπροσωπούν εγγύτατους, κρίσιμους διαδοχικούς κρίκους στην αλυσίδα του οικονομικού γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης, με προφανές συγκριτικό πλεονέκτημα τη γεωστρατηγική τοποθέτησή τους επί των διαδρόμων μεταφορών, ενέργειας και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ευρώπης και χωρών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής».
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιάζουν μαζί Αθήνα και Βελιγράδι, να οικοδομούν από κοινού τη συνανάπτυξη της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα να βάζουν ένα λιθαράκι στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια πολύπαθη περιοχή, ήταν μια ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ