21.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ«Ο πόλεμος της τριπλής συμμαχίας» και «Ο πόλεμος του Chaco»

«Ο πόλεμος της τριπλής συμμαχίας» και «Ο πόλεμος του Chaco»

Δύο αιματηροί πόλεμοι στο Αρχείο Πολέμου

Ομιλία για τους δύο άγνωστους αλλά ιδιαίτερα αιματηρούς πολέμους στη Λατινική Αμερική, τον πόλεμο της τριπλής συμμαχίας (1864-70) και τον πόλεμο του Chaco (1932-35), δίνει ο Ανδρέας Φρέρης, ιδρυτής του «Αρχείου Πολέμου».
Ο πρώτος πόλεμος της «Τριπλής Συμμαχίας» έστρεψε την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία (τότε ακόμη με αυτοκράτορα και όχι δημοκρατία όπως όλες οι υπόλοιπες λατινοαμερικάνικες χώρες – μια ακόμη μεγάλη διαφορά) εναντίον της Παραγουάης. Οι λόγοι του πολέμου ήταν πολλοί και διάφοροι συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών διεκδικήσεων αλλά και της απλής προβοκάτσιας απ’ την πλευρά της Παραγουάης. Η σύγκρουση έληξε με το 70% του πληθυσμού της Παραγουάης να έχει εξοντωθεί: μια πραγματική γενοκτονία, ακόμη και με την καταχρηστική χρήση αυτού του όρου.
Ο πόλεμος του Chaco ήταν πολύ πιο «απλός»: η Βολιβία και η Παραγουάη αιματοκυλίστηκαν για το ποιος είχε τα εδαφικά δικαιώματα μιας άνυδρης και ερημωμένης περιοχής στα σύνορα των δύο χωρών, όπου υποτίθεται πως υπήρχαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν υπήρχε και η νίκη της Παραγουάης επί της Βολιβίας ήταν Πύρρεια.
Η παρουσίαση θα διανθιστεί με μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του «τριγώνου» Βραζιλίας – Αργεντινής – Ουρουγουάης και Παραγουάης, την ιστορία των δύο πολέμων με πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Και βέβαια την προαναγγελθείσα συνέντευξη με βετεράνο του πολέμου του Chaco και τις προσωπικές του αναμνήσεις από ιστορίες που του είχε διηγηθεί μια θεία του, η οποία πολέμησε στην Παραγουάη, στο τέλος του πολέμου της Τριπλής συμμαχίας, με τάγμα γυναικών, καθώς δεν είχαν μείνει πλέον άντρες, οπλισμένων με λόγχες!
Αρχείο Πολέμου, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8676390, κιν. 69-98088220.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ