Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2019

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 26 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Daniel Franklin, Executive Editor, The Economist
«Ο οικονομικός άνεμος αλλάζει», τόνισε κατά τη διάρκεια του Exclusive Gala Dinner του Economist στην Αθήνα o executive editor του περιοδικού Economist και αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης “The World in 2019” Daniel Franklin, υπογραμμίζοντας ότι το 2019 η δυτική Ευρώπη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% του ΑΕΠ έναντι 2,7% στην ανατολική Ευρώπη και 5,4% στην Ασία. Για τη Βόρεια Αμερική, το Economist προβλέπει μεγέθυνση 2,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
Ο ίδιος μίλησε για τάση σύγκλισης των διεθνών αγορών και στάθηκε στα δεδομένα που διαμορφώνει η «έκρηξη» της τεχνολογίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη «μάχη» που προμηνύεται το νέο έτος στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Όσο για το Brexit; «Συμβαίνει. Υποθετικά».
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα προβληματική και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία συμφωνία με την οποία διαφωνούν 2 στους 3 Έλληνες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και δεσμεύτηκε: «αν γίνω πρωθυπουργός θα προσπαθήσω να μειώσω τη ζημιά». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προεκτάσεις για τις ελληνικές, μακεδονικές, επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο ως προς την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, αν δεν εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα.

Το γεγονός ότι θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα στην περιοχή, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εταίρους της Ελλάδας, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ανησυχία ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα φέρει στο προσκήνιο τις ακραίες φωνές των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες: μία για την ψήφο εμπιστοσύνης και μία άλλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας: «αυτό είναι ανήκουστο».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές τον Μάιο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν σε αυτήν την περίπτωση τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από τις παράλληλες ψηφοφορίες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, βουλευτικές). Διεμήνυσε δε πως είναι καλό για τη χώρα οι εκλογές να γίνουν σίγουρα μέχρι τον Μάιο.

Η ΝΔ θέλει να μειώσει τους φόρους και να προσφέρει κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την άποψη ότι η οικονομία έχει υπερφορολογηθεί και, συνεπώς, υπάρχει χώρος για μειώσεις φόρων χωρίς να διακυβεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η πρόβλεψή του για το 2019; «Ο Τσιτσιπάς θα κερδίσει γκραν σλαμ».

Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
«Η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4% του ΑΕΠ τον χρόνο και η ανεργία μειώνεται με ταχύτητα», υπογράμμισε κατά το ετήσιο gala dinner του Economist ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Ο λόγος; «Κοινή λογική».

«Όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη, τον παράγοντα – κλειδί σε μια οικονομία. Επικεντρώσαμε ακριβώς σε αυτό, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, με κομβικό στοιχείο τη φορολογική μας πολιτική», τόνισε ο υπουργός Οικονομικώς της Κύπρου.

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, έκανε λόγο για μια συναρπαστική αλλά και μακροπρόθεσμη διαδικασία αξιοποίησης των εντοπισμένων πόρων. Στάθηκε δε στη συνεργασία με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον συγκεκριμένο τομέα.

Η δική του πρόβλεψη για το 2019; Αφενός η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, αφετέρου τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα εκπλήξουν θετικά φέρνοντας αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.