Γ. Σταθάκης: «Απόλυτα ευθυγραμμισμένη η Ελλάδα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Μαΐου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

 

Η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, καθώς και του «χειμερινού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε κύκλο εργασιών για την ενέργεια, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, την περασμένη Παρασκευή στο Σούνιο.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ώστε να προσεγγίσει περίπου το 20%, αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ ώστε μελλοντικά να φτάσει το 50% και βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30%.
Ειδική αναφορά έκανε στον κεντρικό ρόλο του φυσικού αερίου, το οποίο όπως είπε θα λειτουργήσει ως το «καύσιμο-γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Δεδομένου ότι η σημαντική εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από εισαγωγές φυσικού αερίου εγείρει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για τα κράτη – μέλη, ο υπουργός τόνισε ότι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική πολιτική περιλαμβάνουν διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού, αύξηση του αριθμού των προμηθευτών και ανάπτυξη των διασυνδέσεων.
Ο υπουργός ΠΕΝ παρουσίασε τέλος τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία εμπλέκεται η χώρα μας και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον εταιρειών, με μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στη σταδιακή ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), στον Αγωγό East Med, στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας, στην επικείμενη κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης και τέλος, στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Εργα ύδρευσης και άρδευσης εξήγγειλε ο Γ. Σταθάκης
Δύο σημαντικά έργα υποδομής χρηματοδοτούμενα στο ένα μέρος τους από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP) και στο άλλο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοίνωσε από την Καβάλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.
Πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης που θα μεταφέρει νερό από την Καβάλα στους ορεινούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων (πρώην Δήμος Φιλίππων), δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι περιοχές αυτές και την κατασκευή δύο ταμιευτήρων που θα εξασφαλίσει υδατική επάρκεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για την άρδευση της περιοχής του κάμπου των Φιλίππων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *