32.4 C
Athens
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΖαχαράκη: Κάνουμε σταθερά βήματα προς ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα...

Ζαχαράκη: Κάνουμε σταθερά βήματα προς ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα παιδιά πώς να μαθαίνουν

Τη σημασία της καλλιέργειας γνώσεων και δεξιοτήτων από τα πρώτα στάδια της μάθησης, σε συνδυασμό με την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων και την ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο συνέδριο του Economist, με τίτλο: «29th Annual Government Roundtable – Walking steadily across a tightrope of uncertainty».

«Έχει τεθεί σοβαρή προτεραιότητα (σ.σ. από πλευράς υπουργείου Παιδείας), ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στο πώς θα μπορέσουν να παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες και ειδικές δυνατότητες που να τα οδηγεί να λύνουν προβλήματα και να απαντούν ερωτήματα», ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα παιδιά πώς να μαθαίνουν. «Κάνουμε σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Η υπουργός αναφέρθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία από το 2019 έχουν ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, όπως τόνισε, «να κάνουν μαθήματα ρομποτικής, συνεργατικότητας, επιχειρηματικότητας, οδικής ασφάλειας, ενσυναίσθησης και συνεργασίας, θέματα για την καθημερινότητά τους».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την παρουσία τηςκυρίας Ζαχαράκη στο πάνελ με δύο νέους επιχειρηματίες, που, όπως είπε, προέρχονται από το ελληνικό δημόσιο σχολείο και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, υπογράμμισε τη σημασία των πρότζεκτ νεανικής επιχειρηματικότητας, τα οποία «δίνουν και καλλιεργούν γνώσεις στα παιδιά, ώστε να μπορέσουν αργότερα να κάνουν το δικό τους εγχείρημα».

Όσον αφορά την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, σημείωσε ότι αποτελεί βασικό στόχο «να συγκρατούμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα» και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της λειτουργίας κέντρων καινοτομίας στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη, η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «καίριο» τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε κρίσιμες ηλικίες, όπως είναι οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου, καθώς γίνονται γνώστες όλων των επιλογών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, όπως είναι και η επαγγελματική εκπαίδευση και η σύνδεσή της με την έρευνα

Μαζί με την κυρία Ζαχαράκη, παρόντες στο πάνελ ήταν και δύο νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας και πιο συγκεκριμένα, καταρτίζουν το σύστημα GreenWave, ένα «καινοτόμο σύστημα που “μεταφράζει”, μέσω υπερήχων, τις ανάγκες των φυτών σε χρήσιμες πληροφορίες για τους αγρότες».

Ο Γιάννης Θυμιανίδης και η Νεφέλη Ζήκου, φοιτητές και συνιδρυτές του GreenWave (ενταγμένοι στη λίστα του Forbes, 30 under 30), μίλησαν για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την ανάπτυξη του συστήματός τους.

«Οι ντομάτες μιλάνε και συχνά κλαίνε, το ερώτημα είναι ποιος τις ακούει;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Θυμιανίδης, σημειώνοντας ότι στόχος του GreenWave είναι «να γίνει ο μεταφραστής των αναγκών των φυτών», προχωρώντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μία «πιο βιώσιμη και αποδοτική γεωργία».

Όπως ανέφερε, αφορμή για την ιδέα τους, ήταν η πρόσφατη ανακάλυψη ότι τα φυτά όταν «στρεσσάρονται» παράγουν υπερήχους. «Υπάρχει σειρά βιβλιογραφικών αναφορών που το δείχνουν. Εικάζεται ότι ταλαντώνονται τα στόματα των φυτών και μέσω της ταλάντωσης παράγονται υπέρηχοι. Για κάθε ανάγκη, κάθε φυτό δημιουργεί διαφορετικό υπέρηχο. Εμείς σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην ανίχνευση και μετάφραση της κάθε ανάγκης τού κάθε φυτού, να δημιουργήσουμε ένα νέο λεξικό», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Νεφέλη Ζήκου μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα: έλλειψη επιμόρφωσης, υποδομών, καχυποψία. «Υπάρχει μία δυσπιστία της αγροτικής κοινότητας απέναντι σε μία τεχνολογία που εμπεριέχει μηχανική μάθηση», είπε και προσέθεσε ότι σε αυτές τις προκλήσεις προστίθεται και εκείνη της χρηματοδότησης.

«Θα θέλαμε κάποτε να μπορούμε να ασχοληθούμε με την έρευνα, χωρίς το βάρος του κέρδους, που συχνά οι σταρτ-απ ομάδες και επιχειρήσεις βιώνουν. Χωρίς να είναι αυτοσκοπός οι πατέντες και η πίεση των αγορών. Αλλά το μέσο για να φτάσουμε σε μία συνεργατική έρευνα, βασισμένη στις αρχές της ανοικτής επιστήμης, που έρχεται πρώτα να ωφελήσει και μετά να πουλήσει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι μέσω της εταιρίας τους, γίνεται μία προσπάθεια να «χτιστεί» όχι μόνο μία γλώσσα που χρησιμοποιούν τα φυτά, αλλά και μία «γλώσσα ανθρώπινης και ανθρωπιστικής καινοτομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ