Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ επιστρέφοντας από την περιοδεία του στις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί ενδιάμεσο σταθμό στην Κύπρο για συνάντηση με τον Kύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.
Στην ερώτηση της ΕΡΤ, αν η επίσκεψη Βάντεφουλ σχετίζεται με ενδεχόμενη επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών πολιτών από την περιοχή εξαιτίας των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, απάντησε ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και οι υπηρεσίες του υπουργείου προετοιμάζονται για όλες οι εκδοχές. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, διότι η κατάσταση είναι ρευστή».
Στο σύστημα καταγραφής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν δηλωθεί περίπου 4000 Γερμανοί υπήκοοι που βρίσκονται στο Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ είναι κλειστός δεν υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταλείψει κάποιος τη χώρα αεροπορικώς.
Η Κύπρος έπαιξε και στο παρελθόν ρόλο σε επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών τρίτων χωρών από την περιοχή. «Μπορεί να είναι και τώρα μία εκδοχή», απάντησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.