Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν υψηλότερα πραγματικά εισοδήματα μετά τη φορολογία το 2024, ορισμένοι εργαζόμενοι είδαν μείωση, καθώς οι αυξήσεις των μέσων φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων ξεπέρασαν την αύξηση των πραγματικών μισθών. Στην 5η θέση αυτής της λίστας η Ελλάδα.
Μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτονται από την έκθεση του ΟΟΣΑ “Φορολόγηση των μισθών 2025 “, επτά από αυτές κατέγραψαν μείωση του πραγματικού εισοδήματος μετά τη φορολογία του 2024 σε σύγκριση με το 2023 για τον μέσο άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά.
Το μέτρο αυτό αντικατοπτρίζει το ποσό των χρημάτων που απομένουν για δαπάνες ή αποταμίευση μετά την αφαίρεση των φόρων και αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός. Οι χώρες που επηρεάστηκαν ήταν η Ιταλία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ισπανία.
Γιατί οι εργαζόμενοι φέρνουν λιγότερα χρήματα στο σπίτι τους σε αυτές τις χώρες;
Στην Ιταλία, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 3,9% το 2024. Με τον πληθωρισμό στο 1,2%, αυτό μεταφράζεται σε πραγματική αύξηση του μισθού κατά 2,7% προ φόρων. Ωστόσο, ο μέσος προσωπικός φορολογικός συντελεστής -ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όσο και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων- αυξήθηκε απότομα κατά 7,5%. Αυτό δημιούργησε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της αύξησης των πραγματικών μισθών και της αύξησης της προσωπικής φορολογίας, διαβρώνοντας τελικά μεγάλο μέρος του οφέλους από τους υψηλότερους μισθούς.
Η Κριστίνα Ενάς, οικονομολόγος φόρων στο Tax Foundation, τόνισε τον αντίκτυπο των αυξημένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ενώ αυτό αναδεικνύει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ μισθών και φορολογίας, δεν αποκαλύπτει άμεσα πόσο άλλαξε το πραγματικό εισόδημα μετά τη φορολογία.
Οι μέσοι προσωπικοί φορολογικοί συντελεστές αυξήθηκαν επίσης κατά περισσότερο από 4,5% στην Εσθονία και την Τσεχία, οδηγώντας σε χαμηλότερα πραγματικά μεταφορολογικά εισοδήματα το 2024, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών δεν συμβαδίζει με αυτήν.
Η Ενάς του Tax Foundation σημείωσε ότι στην Εσθονία, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οφείλεται στην κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών. Στην Τσεχία, η αύξηση οφειλόταν κυρίως στις υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είτε από τους εργαζόμενους είτε από τους εργοδότες.
Στη Γαλλία, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,7%, αλλά ο μέσος προσωπικός φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε κατά 1,7%, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα πραγματικά εισοδήματα μετά τη φορολογία σε σύγκριση με το 2023.
Η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία καταγράφουν τις υψηλότερες αυξήσεις
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις των πραγματικών εισοδημάτων μετά τη φορολογία. Στην Πορτογαλία, ο μέσος προσωπικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε κατά 8%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7%.
“Η Πορτογαλία μείωσε τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για τα πρώτα έξι φορολογικά κλιμάκια, μειώνοντας τη συνολική φορολογική σφήνα για τον μέσο εισοδηματία”, δήλωσε η Κριστίνα Ενάς στο Euronews.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος φορολογικός συντελεστής μειώθηκε κατά 8,7%, αν και η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν μέτρια, στο 1,6%.
Στην Τουρκία, παρά την αύξηση κατά 3,9% του μέσου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, η σημαντική αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 15,5% οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερα πραγματικά εισοδήματα μετά τη φορολογία το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές κατηγόρησαν την εθνική στατιστική υπηρεσία για χειραγώγηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Τι υποδηλώνει ένα χαμηλότερο ή υψηλότερο “πραγματικό μεταφορολογικό εισόδημα”;
Η Κριστίνα Ενάς εξήγησε ότι το “πραγματικό μετα-φορολογικό εισόδημα” αναφέρεται στο εισόδημα που παίρνει ένα άτομο στο σπίτι του μετά τους φόρους, προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό.
“Ένα χαμηλότερο πραγματικό μετα-φορολογικό εισόδημα σημαίνει ότι μετά τους φόρους και τον πληθωρισμό, το άτομο έχει λιγότερα χρήματα για να ξοδέψει. Επομένως, η μείωση του πραγματικού μεταφορολογικού εισοδήματος μεταξύ 2023 και 2024 σημαίνει ότι ο εργαζόμενος χάνει αγοραστική δύναμη”, είπε.
Η “ερπυσμός των κλιμακίων” συμβαίνει όταν η αύξηση του εισοδήματος αναγκάζει τα άτομα να πληρώνουν υψηλότερους μέσους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο πληθωρισμός ωθεί τους φορολογούμενους σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια ή διαβρώνει την αξία των φορολογικών πιστώσεων, εκπτώσεων και απαλλαγών. Σύμφωνα με το Tax Foundation, το “bracket creep” οδηγεί σε υψηλότερους φόρους εισοδήματος χωρίς πραγματική αύξηση του εισοδήματος.
“Η αναπροσαρμογή του φόρου εισοδήματος (και, ανάλογα με τον σχεδιασμό, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) με τον πληθωρισμό θα απέτρεπε το bracket creep και θα μπορούσε να μετριάσει τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος μετά τη φορολογία για τους εργαζόμενους”, επεσήμανε η Ενας.
Το άρθρο του Euronews με τίτλο “Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν περισσότερο οι πραγματικοί μισθοί στην Ευρώπη το 2024;” εξετάζει πιο προσεκτικά πώς άλλαξαν οι μισθοί σε σύγκριση με το 2023 – εξετάζοντας τις ονομαστικές αυξήσεις, τον πληθωρισμό, την αύξηση των πραγματικών μισθών και τους μέσους μισθούς.
ΠΗΓΗ EURONEWS.COM