Το ένα πέμπτο των εξαγωγών της ΕΕ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Οι δασμοί στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήττουν περισσότερο τη γερμανική οικονομία, αλλά οι ενδεχόμενοι δασμοί στον φαρμακευτικό τομέα θα μπορούσαν να κοστίσουν σημαντικά στην ιρλανδική οικονομία.
Η Γερμανία και η Ιρλανδία ξεχωρίζουν ως οι δύο πιο εκτεθειμένες οικονομίες της ΕΕ που απειλούνται από υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς, καθώς οι Βρυξέλλες εργάζονται για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, εν μέσω αναφορών ότι οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 200%.
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε νέο δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων τον Απρίλιο, η Γερμανία χαρακτηρίστηκε ως η χώρα της ΕΕ που έχει να χάσει τα περισσότερα. Η εκτίμηση της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες ήταν τότε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν μακροπρόθεσμα 0,4% του ΑΕΠ της χώρας.
Εν αναμονή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, προκύπτουν άλλες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βάλουν την Ιρλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, καθώς και άλλες χώρες, στο στόχαστρο, εάν η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη συνέχεια τον φαρμακευτικό τομέα.
Χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ
Ο συνολικός αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία θα εξαρτηθεί από τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή στον οποίο θα καταλήξουν οι ΗΠΑ και την αντίδραση της ΕΕ, αλλά το πλήγμα δεν θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
Σύμφωνα με το Bruegel, η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες μακροοικονομικές συνέπειες.
Σε έκθεσή τους τον Απρίλιο εκτίμησαν ότι, όσον αφορά τα πιθανά σενάρια, η ζημία θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 0,3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,1% που αναμένεται στο μπλοκ το 2025, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι σημαντικό. Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ, αποτελώντας το 20,6% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της ΕΕ εκτός του μπλοκ.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 15% των εξαγωγών αγαθών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Ακολουθούνται από τον τομέα των αυτοκινήτων.
Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους δασμούς των ΗΠΑ στα προϊόντα του φαρμακευτικού τομέα, “ο τομέας των αυτοκινήτων φαίνεται να είναι ο πιο ευάλωτος στους αμερικανικούς δασμούς, καθώς δεν φαίνεται να προβλέπονται σημαντικές εξαιρέσεις”, δήλωσε ο Savary. Ο κλάδος έχει χτυπηθεί με δασμό 25% τον Απρίλιο.
“Μόνο οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν περίπου 8% του συνολικού όγκου εμπορίου της ΕΕ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Rory Fennessy, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics, σε πρόσφατη έκθεση.
Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αξία εξαγωγών αγαθών προς τις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή για τις οικονομίες τους, περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες.
Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, που ενισχύονται από τον τομέα των αυτοκινήτων της χώρας. Σχεδόν το ένα τέταρτο (22,7%) των συνολικών γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ.
“Η Γερμανία ξεχωρίζει ως η μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που ενδέχεται να πληγεί περισσότερο από τους αμερικανικούς δασμούς και αναμένουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα υποχωρήσει το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο”, δήλωσε στο Euronews Business ο Andrew Hunter, Associate Director και Senior Economist της Moody’s Ratings.
Ο Hunter πρόσθεσε επίσης ότι οι μικρότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και άλλων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, “οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένες στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της Γερμανίας, θα πληγούν επίσης σκληρά”.
Σύμφωνα με το Bruegel, μετά το 2025, ο μακροπρόθεσμος αρνητικός αντίκτυπος των δασμών θα μπορούσε να είναι περίπου 0,4% του ΑΕΠ στη Γερμανία, όταν “το αποτέλεσμα θα έχει συσσωρευτεί πλήρως και οι αρχικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα έχουν διαλυθεί”, δήλωσε ο Niclas Frederic Poitiers, ερευνητής στο Bruegel. “Για τη Γαλλία, η μέση επίδραση θα ήταν περίπου 0,25% του ΑΕΠ”.
Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια επενδύσεων και θέσεων εργασίας σε ολόκληρο το μπλοκ των 27 μελών. Ο Hunter δήλωσε ότι “ακόμη και για τις χώρες όπου η άμεση έκθεση στις αμερικανικές εξαγωγές είναι σχετικά περιορισμένη, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβαρυνθεί από την παγκόσμια αδυναμία και την αβεβαιότητα.
Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, η Ιρλανδία ξεχωρίζει ως μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, καθώς περισσότερες από τις μισές εξαγωγές αγαθών της (53,7%) κατευθύνονται προς την αγορά των ΗΠΑ.
Πολλά εξαρτώνται από το αν ο φαρμακευτικός τομέας θα πληγεί από δασμούς. Εάν ναι, “η Ιρλανδία θα είναι η οικονομία της ΕΕ που κινδυνεύει περισσότερο από αυτούς τους δασμούς”, δήλωσε ο Mathieu Savary, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής μας στην BCA Research.
Πώς οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή οικονομία
Η βασισμένη στην έρευνα φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PWC, συνεισέφερε 311 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) και 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022.
Και η αγορά των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τον ευρωπαϊκό φαρμακευτικό τομέα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων, το 2021, η Βόρεια Αμερική θα αντιπροσωπεύει το 49,1% των παγκόσμιων φαρμακευτικών πωλήσεων, έναντι 23,4% για την Ευρώπη.
Και περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών φαρμάκων της ΕΕ πηγαίνουν στις ΗΠΑ.
Εάν ο φαρμακευτικός τομέας πληγεί από δασμό 25%, όπως αναμένεται από τη Moody’s τους επόμενους μήνες, “περισσότερο εκτεθειμένες θα είναι ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Ιρλανδία, στις οποίες γενικά θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρώπη είναι υψηλότεροι”, δήλωσε ο Hunter.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BCA Research πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή, “η Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αυτόν τον κίνδυνο”, αναφέροντας ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 18% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας και οι εξαγωγές φαρμάκων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 55% των ιρλανδικών εξαγωγών. Σύμφωνα με την BCA, ο αντίκτυπος “θα μπορούσε να περιορίσει 4% έως 5% στην ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου”.
Η Bruegel εκτίμησε ότι η σωρευτική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ της Ιρλανδίας θα μπορούσε να είναι 3% έως το 2028.
Η δεξαμενή σκέψης ξεχώρισε επίσης τη χώρα ως την πιο ευάλωτη όσον αφορά τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στην απασχόληση.
Όσον αφορά το πόσο ευάλωτη είναι μια χώρα στις απώλειες θέσεων εργασίας υπό το πρίσμα των αμερικανικών δασμών, το Bruegel δήλωσε ότι η Ιταλία είναι η δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα, με υψηλή έκθεση στον εξοπλισμό μεταφορών και υψηλό επίπεδο εκτεθειμένης απασχόλησης στη μόδα και την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ιταλία θα είχε επίσης υψηλή έκθεση στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Θα υπήρχε δασμός 200% στα φαρμακευτικά προϊόντα;
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δασμό 200%, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον Savary της BCA, αυτό δεν είναι πιθανό, διότι “αυτό θα αύξανε μαζικά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους Αμερικανούς καταναλωτές, το οποίο αποτελεί ήδη μείζον ζήτημα για τους ψηφοφόρους”.
Ο ίδιος το θεωρεί ως “ισχυρό μήνυμα προς τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις τιμές τους προς τα κάτω και να επενδύσουν στην παραγωγή των φαρμάκων τους στις ΗΠΑ”. Ο Savary αναμένει ότι “οι ΑΞΕ στις ΗΠΑ και οι ανακοινώσεις για μείωση των τιμών των φαρμάκων θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών και απειλών”.
“Οι φαρμακευτικές εταιρείες πιέζονται τώρα να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ, ώστε να βρίσκονται ουσιαστικά στο κατώφλι των αμερικανών πελατών”, δήλωσε ο Dan Coatsworth, επενδυτικός αναλυτής της AJ Bell.
ΠΗΓΗ euronews.com