30.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΠΕΚΕΠΕ: "Όλα τα ονόματα δικαιούχων στο φως"

ΟΠΕΚΕΠΕ: “Όλα τα ονόματα δικαιούχων στο φως”

Πώς θα εντοπιστούν οι ένοχοι της πολύκροτης υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ; Και το κυριότερο: Πώς θα αποφευχθούν παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον;

Για μία ακόμα φορά ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην Ελλάδα λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις μετά από έξωθεν παρέμβαση. Πρόκειται για την υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποτελεί πλέον αντικείμενο έρευνας για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι με βάση τις νομικές διατάξεις για τη λειτουργία της, τις οποίες στo πλαίσιo της αποκαλούμενης «ενισχυμένης συνεργασίας» έχει συνυπογράψει οικειοθελώς και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στα κράτη-μέλη για να διερευνεί σκάνδαλα που αφορούν τη διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Για την ακρίβεια, τα ίδια τα κράτη-μέλη τής έχουν παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα. Κατά συνέπεια δεν ευσταθούν οι όποιοι ενδοιασμοί περί αυθαίρετης «παρέμβασης» της Εισαγγελίας σε μία ανεξάρτητη χώρα.

Πώς θα βρεθούν οι ένοχοι;

Πέρα από τις γνωστές κομματικές αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες του παρελθόντος, το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει σήμερα είναι πώς θα εντοπιστούν όσοι έχουν λάβει εικονικές ή αδικαιολόγητες επιδοτήσεις. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αυτιάς κάνει λόγο για «έρευνα σε βάθος» και εκτιμά ότι με την κατάλληλη διασταύρωση στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν οι ένοχοι.

«Βεβαίως θα βρεθούν» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Πόσα στρέμματα δήλωσες στην εφορία; Πόσα στρέμματα δήλωσες στο κτηματολόγιο; Πόσα στρέμματα δήλωσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Δήλωσες 1.000 στον ΟΠΕΚΕΠΕ και είχες 100 στην εφορία; Στα 900 θα επιστρέψεις πίσω όλα τα χρήματα και εντόκως».

Υπόθεση διαχρονική ή… από το 2019;

Όπως αναμενόταν, η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αντικείμενο πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης με μείζον ερώτημα εάν το σκάνδαλο αφορά κυρίως την περίοδο μετά την τελευταία αλλαγή κυβέρνησης, το 2019. Για τον Γιώργο Αυτιά είναι ξεκάθαρο ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να είχε κλείσει από το 2019 ή και από το 2010. Γιατί το ξέρανε όλοι. Άρα λοιπόν: Έρευνα σε βάθος και επιστροφή των χρημάτων και να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός ούτε μία δεκάρα. Και οι έντιμοι αγρότες να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα…».

Αν όμως πράγματι «το ξέρανε όλοι», τότε γιατί έπρεπε να παρέμβει η Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λάουρα Κοβέσι, ώστε να ασχοληθούμε σοβαρά με το πρόβλημα; «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει η Ρουμάνα εισαγγελέας» επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Έχει παρέμβει και σε άλλες περιπτώσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία αμαρτία πολλών ετών, αλλά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Κι επίσης, η Ευρώπη γιατί δέχθηκε ‘αλλού το χωράφι και αλλού τα κατσίκια’; Αυτό σημαίνει πλαστά έγγραφα…»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια α-λα-καρτ» και προφανώς πρέπει να ελεγχθούν οι πάντες, εκτιμά ωστόσο ότι το σκάνδαλο αφορά κυρίως τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί, όπως λέει o ίδιος στην Deutsche Welle, ο ΟΠΕΚΕΠΕ «κυρίως μετά το 2019 αποτέλεσε το επίκεντρο μιας απόλυτα αδιαφανούς -εγκληματικής, όπως αναφέρει η Ευρωπαία Εισαγγελέας- δραστηριότητας, με στόχο ευρωπαϊκά κονδύλια. Διότι έχει μία πυραμιδική μορφή, εμπλέκει μέσα επικεφαλής συνεταιρισμών, τοπικούς παράγοντες, διοικητικά στελέχη, επικεφαλής και διοικητές κατά τόπους οργανισμών, τον επικεφαλής του οργανισμού στην Αθήνα, αλλά και υπουργούς».

Κεντρική εξουσία και τοπικές κοινωνίες

Προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές καταχρήσεις, ο Νικόλας Φαραντούρης προτείνει να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των δικαιούχων, που εισπράττουν αγροτικές ενισχύσεις. Δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων, επισημαίνει, καθώς το ίδιο συμβαίνει ήδη με τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.

«Αν πάρεις ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να φτιάξεις, για παράδειγμα, ένα αγροτουριστικό κατάλυμα στην ιδιαίτερη πατρίδα σου ή για να αναβαθμίσεις ένα κατάστημα ή για φιλο-περιβαλλοντική αναβάθμιση της επιχείρησής σου, δεν δημοσιοποιείται το όνομά σου και τα κονδύλια που έχεις πάρει; Με τον ίδιο τρόπο έχω προτείνει προς την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα όλα τα ονόματα των δικαιούχων» λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μεν ειλικρινείς αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί έχουν πράγματι αυτή τη δραστηριότητα. Αυτοί όμως που δεν έχουν δραστηριότητα και τη δήλωναν, ζημιώνοντας και τους υπόλοιπους και το κύρος της χώρας και βεβαίως την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών και συνολικά του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας, να ξέρουν ότι το όνομά τους θα δημοσιοποιηθεί.

Τελικά, φέρει ευθύνη μόνο η κεντρική εξουσία; Ή μήπως ευθύνονται και οι τοπικές κοινωνίες, όπου ο έλεγχος μπορεί να δυσχεραίνεται από προσωπικές γνωριμίες και σχέσεις αλληλεξάρτησης; Ο Νικόλας Φαραντούρης δίνει την εξής απάντηση: «Πάντα η εξουσία μπορεί να διαπαιδαγωγήσει ή να εκπορνεύσει τον λαό. Εάν η εξουσία έχει καλές προθέσεις, θα διαπαιδαγωγήσει με τη στάση της. Εάν επιθυμεί να καλλιεργήσει και να διαιωνίσει τις πελατειακές σχέσεις, θα εκπορνεύσει τον λαό. Και ο λαός στην ανάγκη του θα δεχθεί αυτές τις υπηρεσίες της εκπόρνευσης. Αυτό θα διαιωνίσει τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και το πελατειακό κράτος».
Πηγή dw.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ