Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε σήμερα, Τρίτη 1η Ιουλίου, την έναρξη,της ημερίδας που διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, με θέμα «Στρατηγική Προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή – Προκλήσεις – Δράσεις και Προοπτικές».
Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιλαμβάνονται το φαινόμενο με δύο διαφορετικούς άξονες» και ανέλυσε: «Από τη μια πλευρά, είναι οι καταναλωτές περιβαλλοντικών πόρων, και υπό αυτή την έννοια πρέπει να είναι και συμμέτοχοι στην προστασία του περιβάλλοντος έχοντας αντιληφθεί τις ριζικές αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή».
Πρόσθεσε ότι Γάλλοι το λένε «réchauffement climatique» και εξήγησε: «Ακούγεται στα αυτιά ως κάτι το ιδιαίτερα απειλητικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις το προσλαμβάνουν και επιχειρούν ως ενσυνείδητος καταναλωτής πόρων που ανήκουν στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα να ελαττώσουν κατά το δυνατόν την κατανάλωση αυτών των πόρων και να προστατεύσουν το περιβάλλον με ολόκληρη σειρά μέτρων και στρατηγικών, από τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, από την προστασία των κτηρίων, από τον διαφορετικό σχεδιασμό των ασκήσεων κ.λπ.»
«Υπάρχει», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «όμως, και μια δεύτερη παράμετρος που είναι πολύ κοντά στο συνταγματικό καθήκον, και αυτό είναι η προστασία της κοινωνίας πια των Ελλήνων πολιτών. Αλλά και συνολικά των συνάνθρωπων μας, γιατί πολλές φορές έχετε επιχειρήσει και πέρα των συνόρων της επικρατείας».
Νίκος Δένδιας: Κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας του ΓΕΕΘΑ
Για το πρόγραμμα των τοποθετήσεων στο πλαίσιο της ημερίδας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «αποδεικνύει ότι είμαστε ως ευρύτερη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων ευαίσθητοι αποδέκτες των μηνυμάτων των καιρών». «Όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της εκπλήρωσης του βασικού καθήκοντος, του συνταγματικού καθήκοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, της αξιοπρέπειας και της ζωής των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των ευρύτερων αναγκών οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας» συμπλήρωσε.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος υπηρέτησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως δόκιμος αξιωματικός 28 μήνες και τόνισε: «Δεν θα ξεχάσω ότι κοιμόμουν με κουβέρτα σε βουνά και μάλιστα πολλές φορές σε βουνά της Αττικής, με μία άσπρη πετσέτα γύρω από τον λαιμό μας προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε επί μέρες τις πυρκαγιές που από τότε, δεκαετίες πίσω, ταλαιπωρούσαν τη χώρα μας».
«Τώρα», πρόσθεσε, «με την ίδρυση της ΔΙΚΑΦΚΑ, της αρμόδιας διεύθυνσης για τις φυσικές καταστροφές και με τις δυνατότητες που έχει και τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει τον διοικητή στρατηγό και τα στελέχη της, έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα να παρέχουν άλλες υπηρεσίες προστασίας στην ελληνική κοινωνία».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εξήγησε, προστατεύουν «διά του παραδείγματος» και «εξάγουν ασφάλεια προς την κοινωνία επιτελώντας το συνταγματικό μας καθήκον».
«Το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις προσλαμβάνουν την ανάγκη να συζητήσουν στο πλαίσιο μιας ημερίδας, μιας ανοιχτής συζήτησης, όχι ενός κλειστού συμβουλίου το οποίο βασίζεται σε μια ιεραρχική υπακοή, στη διαταγή όπως πρέπει. Στο πλαίσιο, λοιπόν, μια ημερίδας για τη στρατιωτική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θέλω να πω ότι είναι ίσως από τα πιο περήφανα πρώτα αποτελέσματα της “Ατζέντας 2030”, της συνολικής μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί υπογραμμίζουν τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να λειτουργούν μεν με σκληρή πειθαρχία και αποτελεσματικότητα στο πεδίο εκτέλεσης του καθήκοντος, αλλά να σκέφτονται επίσης και να προσλαμβάνουν με ανοιχτό μυαλό και με ευρύτερη δυνατότητα τα μηνύματα των καιρών». κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, εκπρόσωποι των αρχηγών της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Πυροσβεστικής, ο διοικητής ΔΙΚΑΦΚΑ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, ανώτατοι αξιωματικοί, καθηγητές και σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών.
Ακόμη, παρέστησαν οι ομιλητές της ημερίδας, δρ Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, δρ Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Γεώργιος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής Ocean – Lab και ο συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, υποστράτηγος ΠΣ Αναστάσιος Παππάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ