Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει πλέον ολοκληρωθεί, αλλά η πολιτική ένταση και οι αμφιβολίες για το πως εξελίχθηκε η ψηφοφορία στοιχειώνουν τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού
Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, για άλλη μια φορά φέτος, διαποτίστηκε από πολιτικά μηνύματα που ξεπερνούν το σόου και περιβάλλουν κάθε ενέργεια αυτού του ιστορικού γεγονότος, ακόμη και δύο ημέρες μετά τη λήξη του. Το 2025, ο μεγάλος νικητής ήταν ο Αυστριακός JJ με την ποπ όπερα “Wasted Love”. Το Ισραήλ, μια χώρα που αμφισβητήθηκε για την ελευθερία της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ μετά την εισβολή της στη Γάζα, ήρθε δεύτερο με την τραγουδίστρια Γιουβάλ Ραφαέλ και το τραγούδι της ‘New Day Will Rise’.
Τη Δευτέρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε τη θέση του. μιλώντας κατά την παρουσίαση έκθεσης του Ιδρύματος Cotec, δήλωσε ότι “κανείς δεν κούνησε το κεφάλι του” όταν η Ρωσία αποκλείστηκε από διεθνείς διαγωνισμούς και τη Eurovision μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, και ζήτησε να εφαρμοστεί η ίδια απαγόρευση και στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.
Το μήνυμα του Σάντσεθ ενισχύεται από το μήνυμα που μεταδόθηκε ζωντανά από την “Televisión Española” πριν από τη μετάδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και δημοσιεύτηκε στα ισπανικά και στα αγγλικά με λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο: “Μπροστά στα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Ειρήνη και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη”, ανέφερε ο ισπανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
Το RTVE θα μπορούσε να τιμωρηθεί με πρόστιμο για το μήνυμα αυτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (“EBU”), διοργανώτρια του φεστιβάλ, υποστηρίζει την πολιτική ουδετερότητα της διοργάνωσης, η οποία, ωστόσο, επηρεάζεται εδώ και χρόνια από γεωπολιτικά ζητήματα. Η EBU είχε ήδη προειδοποιήσει τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να μην μεταδίδει μηνύματα για τη Γάζα, απειλώντας τον με πρόστιμο.
Οι αντιδράσεις στο μανιφέστο της “Televisión Española” ήταν άμεσες. Για παράδειγμα, η πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο ανάρτησε στο X: “Το RTVE σε αυτό το γκαλά είναι μακράν το πιο καπελωμένο από την επαίσχυντη πολιτικοποίηση των πάντων δημόσιων στα χέρια της κυβέρνησής του. Ένα σύμπτωμα αδυναμίας και παρακμής, του καθεστώτος”.
Η διαμάχη με τις ψήφους του κοινού
Ωστόσο, η δεύτερη θέση του Ισραήλ, που φέτος εκπροσωπήθηκε από την Γιουβάλ Ραφαέλ, επιζήσασα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και γιουχαΐστηκε σε διάφορες στιγμές του φεστιβάλ, προκάλεσε πολλές υποψίες για ενδεχόμενη παρέμβαση της ασιατικής χώρας στις ψηφοφορίες.
Το “RTVE” ζήτησε τη Δευτέρα έλεγχο των ψήφων του εθνικού κοινού, καθώς το φεστιβάλ ενημέρωσε τον ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι έλαβε περισσότερες από 140.000 ψήφους κατά τη διάρκεια του τελικού, αλλά χωρίς συγκεκριμένη ανάλυση που να εξηγεί γιατί το Ισραήλ πήρε τη μέγιστη βαθμολογία, τους 12 βαθμούς της ισπανικής τηλεψηφοφορίας.
Ενώ, για παράδειγμα, η Melody, η εκπρόσωπος της Ισπανίας, έλαβε μόνο 10 βαθμούς από τις άλλες χώρες, ερχόμενη προτελευταία με το “Esa Diva”. Από την πλευρά του, ο ολλανδόφωνος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Βελγίου “VRT” κάλεσε επίσης σήμερα τους διοργανωτές της Eurovision να είναι “απολύτως διαφανείς” όσον αφορά το σύστημα ψηφοφορίας και τους κανόνες, και αμφισβήτησε ακόμη και τη συμμετοχή του ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε μελλοντικές εκδόσεις του ευρωπαϊκού φεστιβάλ. Το ‘VRT’ διέκοψε την μετάδοσή του κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ στον τελικό, όπως έκανε και το 2024, επικρίνοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, τη σιωπή του Τύπου και ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης δεν ήταν οι μόνοι: περισσότεροι από 70 πρώην διαγωνιζόμενοι της Eurovision υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε τον αποκλεισμό του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και ο περσινός νικητής Nemo, ο οποίος δήλωσε στη “HuffPost UK” ότι “οι ενέργειες του Ισραήλ έρχονται σε θεμελιώδη αντίθεση με τις αξίες που επιδιώκει να υποστηρίξει η Eurovision: την ειρήνη, την ενότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους κεντρικούς χορηγούς του φεστιβάλ είναι η ισραηλινή εταιρεία Moroccanoil, μια μάρκα καλλυντικών με έδρα τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 2007, η οποία έχει επενδύσει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό το 2020, το 2021, το 2023 και το 2025.
Είναι σαφές ότι, σε πολιτικό επίπεδο και παρά τα αιτήματα της διοργάνωσης, η Eurovision δεν έχει ακόμη τελειώσει, εξακολουθεί να είναι ενεργή και να χαρακτηρίζεται από πολιτικά μηνύματα και το αίτημα για διαφάνεια που αρκετά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ελπίζουν να επιτύχουν για να γυρίσουν σελίδα, τουλάχιστον όσον αφορά το φεστιβάλ.
Πηγή euronews.gr