Τον προσεχή Οκτώβριο προγραμματίζεται Επιχειρηματική Αποστολή σε 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κολομβία, στη Χιλή, στο Περού και στο Μεξικό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες να έχουν σειρά στοχευμένων Β2Β συναντήσεων και να διερευνήσουν τις πιθανότητες σύναψης συμφωνιών για εξαγωγές ή άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.
Οι ευκαιρίες που προσφέρουν επτά εκ των ισχυρότερων αγορών της Λατινικής Αμερικής σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων και καλλυντικών, της τεχνολογίας, της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού, αναδείχθηκαν σε δύο ενημερωτικές ημερίδες, που οργάνωσαν, προ ημέρων, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.
Η πρώτη Ημερίδα έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την παρουσία 40 στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και η δεύτερη στην Αθήνα, στο ΕΒΕΑ, την οποία παρακολούθησαν 50 στελέχη εταιριών.
Στις ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις των αγορών της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Ουρουγουάης, με αναλυτικά στοιχεία για το οικονομικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τους κλάδους που παρουσιάζουν θετικές προοπτικές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με την υψηλότερη ζήτηση, τα έργα υποδομών που υλοποιούνται και τους τομείς όπου ελληνικές εταιρείες μπορούν να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία. Οι παρουσιάσεις έγιναν από Πρέσβεις και Εμπορικούς Ακολούθους των Λατινοαμερικάνικων χωρών, όπως και από Έλληνες Πρέσβεις και Εμπορικούς Ακολούθους που υπηρετούν στις χώρες αυτές και συμπλήρωσαν την εικόνα με χρήσιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις – παραινέσεις προς τις ελληνικές εταιρείες.
Στο πλαίσιο των νέων ισορροπιών, όπως αυτές διαμορφώνονται στο διεθνές εμπόριο λόγω των αλλαγών που επήλθαν στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελούν πρόσφορο έδαφος επιχειρηματικής δράσης, ενώ η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur για μείωση ή εξάλειψη εισαγωγικών δασμών Ευρωπαϊκών προϊόντων διευκολύνει την προώθηση και των ελληνικών προϊόντων. Ορισμένες από τις χώρες αυτές σημειώνουν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από Ε.Ε. κερδίζουν σταθερά έδαφος, οι ανάγκες σε νέες υποδομές ή σε αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, σε ψηφιακή τεχνολογία, σε ενεργειακά έργα ανοίγουν πεδίο για δράση, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, υπηρεσιών υγείας, ψηφιακής διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σχολίασε ότι «στις Λατινοαμερικάνικες αγορές το ελληνικό επιχειρείν θα βρει έδαφος φιλικό και πρόσφορο, οι νέες συνθήκες επιβάλουν να τις δούμε πιο προσεκτικά. Οι χώρες αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, σχεδιάζουν κρίσιμα έργα υποδομών σε διάφορους τομείς, κοιτάζουν προς την Ευρώπη και αναζητούν δυτικά προιόντα και υπηρεσίες. Όσες ελληνικές επιχειρήσεις τις βάλουν έγκαιρα στο «ραντάρ» τους με στρατηγική, μακροπρόθεσμο πλάνο και επιμονή μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη σε μία δυναμική αγορά 600 εκατ. καταναλωτών».
Σε χαιρετισμό της η πρώτη Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου τόνισε ότι οι Λατινοαμερικάνικες χώρες προσφέρουν γόνιμο πεδίο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να τολμήσουν την επέκτασή τους σε μεγάλες πληθυσμιακά αγορές, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και με παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις.