Μαζική διακοπή ρεύματος έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο τη Δευτέρα και επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την αιτία της διακοπής ρεύματος.
Ούτε που μπορούσαν να διανοηθούν οι κάτοικοι πόλεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πως θα ερχόταν μια στιγμή που δεν θα είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Το πρωτοφανές- και θηριώδες, όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι – μπλακ άουτ προκάλεσε προβλήματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Τα τρένα σταμάτησαν, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν, έσβησαν τα φανάρια στους δρόμους, ΑΤΜ απενεργοποιήθηκαν.
«Βγήκαμε έξω για να δούμε αν είχε συμβεί κάτι στο δρόμο, και όχι. Αυτό που είδαμε ήταν ότι όλοι έλεγαν το ίδιο πράγμα: “Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει ρεύμα”», δήλωσε η κάτοικος της Μαδρίτης Κλαούντια Γκαρσία.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι πίσω από τη διακοπή βρισκόταν μια “ισχυρή ταλάντωση” στο ευρωπαϊκό δίκτυο, αλλά η αιτία ακόμη αναζητείται.
Ζήτησε από το κοινό να αποφύγει τις εικασίες και προέτρεψε τους πολίτες να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητο.
Οι κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας λένε ότι η διακοπή ρεύματος προκάλεσε σοκ στην πόλη, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια για τις περισσότερες καθημερινές λειτουργίες.
“Τα πάντα πρακτικά λειτουργούν με τον ηλεκτρισμό. Και μετά, είμαστε εκτεθειμένοι στο χάος- δεν λειτουργούν ούτε τα φανάρια”, δήλωσε ο Χουάν.
“Δεν υπάρχει διαδίκτυο, τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο. Τα πάντα είναι κορεσμένα (δηλαδή όλοι προσπαθούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο). Είναι ένα πρόβλημα”, δήλωσε ο Αντόνιο.
Πολλοί κάτοικοι λένε ακόμη και ότι τα επαγγελματικά τους καθήκοντα επηρεάστηκαν λόγω του μπλακ άουτ.
“Δεν υπάρχει διαδίκτυο. Δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με τα αφεντικά μου για να τους το πω, αλλά φυσικά, στη Σεβίλλη δεν θα έπρεπε να έχουν ούτε ρεύμα, οπότε εδώ είμαι και περιμένω να δω τι θα συμβεί”, δήλωσε κάτοικος της περιοχής.
Και στη Βαρκελώνη, η κατάσταση ήταν παρόμοια. Οι κάτοικοι της καταλανικής πρωτεύουσας λένε ότι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους λόγω των διαταραχών στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών σήμαινε επίσης ότι οι τραπεζικές κάρτες κατέστησαν άχρηστες.
“Εδώ είμαι, χωρίς σήμα τηλεφώνου. Ούτε η ταμειακή μηχανή και το μηχάνημα για τις πιστωτικές κάρτες λειτουργούν. Εδώ και μισή ώρα. Δεν μπορώ καν να τηλεφωνήσω στο αφεντικό μου γιατί τίποτα δεν λειτουργεί”, δήλωσε η Helen Osorio.
Passengers queue at Madrid airport, during a major power outage, Monday, April 28, 2025
Passengers queue at Madrid airport, during a major power outage, Monday, April 28, 2025Manu Fernandez/Copyright 2025 The AP. All rights reserved
Η αδυναμία πρόσβασης στα ΑΤΜ των τραπεζών και των τραπεζικών υπηρεσιών γενικότερα αποδείχθηκε μείζον ζήτημα για πολλούς, καθώς όσοι δεν είχαν μετρητά πάνω τους, δεν μπορούσαν να αγοράσουν τρόφιμα ή ποτά από τους λίγους ανοιχτούς πωλητές, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να δέχονται κάρτες για πληρωμές.
“Βρισκόμαστε δίπλα στη Σαγράδα Φαμίλια και είναι γεμάτη τουρίστες. Δεν έχουν όλοι μετρητά πάνω τους. Και προφανώς χρειαζόμαστε σήμα τηλεφώνου για να κινηθούμε. Γίνεται περίπλοκο. Και ο κόσμος δεν ξέρει πότε θα επανέλθει το ρεύμα”, δήλωσε η Milicent Ruiz, Χιλιανή τουρίστρια.
Άλλοι τουρίστες ανησυχούσαν επίσης από τη διακοπή, καθώς το μπλακ άουτ είχε επίσης διαταράξει τα ταξίδια. Πολλά αεροδρόμια ανέφεραν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί ήταν κλειστοί για το κοινό.
“Ελπίζουμε να μην επηρεάσει την αυριανή μας πτήση για την πατρίδα”, δήλωσε η Laura McEnrich, Αμερικανίδα τουρίστρια.
Ορισμένα τουριστικά λεωφορεία επέτρεψαν στους επιβάτες να επιβιβαστούν, καθώς οι οδηγοί δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα εισιτήρια χωρίς διαδίκτυο.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι το 50% της ηλεκτροδότησης σε εθνικό επίπεδο είχε αποκατασταθεί, διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την επίλυση του προβλήματος.