32.2 C
Athens
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠροβληματισμός σε Γερμανία από τις αναστολές αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα

Προβληματισμός σε Γερμανία από τις αναστολές αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα

Η πρόθεση της Ελλάδας να σταματήσει να δέχεται προσωρινά αιτήσεις ασύλου έκανε ήδη το μεσημέρι της Τετάρτης ιδιαίτερη αίσθηση στα γερμανικά ΜΜΕ. «Η ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει για τρεις μήνες την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική» – συνοψίζει το δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναπαράγεται στις γερμανικές ιστοσελίδες ειδησεογραφικών δικτύων και εφημερίδων. Η είδηση συνοδεύεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας δούμε κάποια δημοσιεύματα που σχολιάζουν την είδηση:

«Για άλλη μια φορά διαβάζουμε ότι οι προσφυγικές διαδρομές χρησιμοποιούνται ως όπλο. Αυτό ακούγεται κυνικό. Είναι κυνικό. Και όμως είναι η πραγματικότητα», σχολιάζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Merkur. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως πρόκειται για μία ιδιαίτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ ενώ θεωρεί πως «βραχυπρόθεσμα η αλληλεγγύη της Ευρώπης είναι απαραίτητη για την παροχή φροντίδας στους πρόσφυγες στην Κρήτη και στην Γαύδο. Μεσοπρόθεσμα, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ιδέα της φιλοξενίας των προσφύγων σε τρίτες χώρες σε τέτοιες περιπτώσεις – νέα πολιτικά ρεύματα με πλειοψηφία τοποθετούνται υπέρ αυτής της λύσης. Με άλλα λόγια: προστασία από την ΕΕ, όχι προστασία στην ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει η λογική της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία όσοι φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν πρακτικά να επιλέξουν την χώρα προορισμού τους. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ θέλει επίσης να τεθεί το ζήτημα αυστηροποίησης των κανόνων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα το άσυλο στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα. Και ίσως καταφέρει να θέσει ένα τέλος στην παράλογη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού που προκαλούν οι διπλοί έλεγχοι στα γερμανοπολωνικά σύνορα».
Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής φτάνει στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης στην Κρήτη, μεταφέροντας δεκάδες διασωθέντες μετανάστες από πρόσφατα περιστατικά διάσωσης κοντά στην Γαύδο και την Κρήτη.

«Μια παράτολμη απόφαση στην Ελλάδα: η συντηρητική κυβέρνηση θέλει να αναστείλει όλες τις αιτήσεις ασύλου μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική! Αντί να κάνουν τις διαδικασίες ασύλου, θα πηγαίνουν κατευθείαν στις ελληνικές φυλακές! Μια ειδική φυλακή πρόκειται μάλιστα να στηθεί στην τουριστική Κρήτη!», γράφει με το γνωστό της στιλ η Bild. «Η Γερμανία χειροκροτεί την απόφαση», συνεχίζει παρακάτω το δημοσίευμα. Ο ειδικός στην πολιτική που ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Στέφαν Μάγερ δήλωσε επίσης στην Bild: «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει τη διαδικασία ασύλου για τους Βορειοαφρικανούς δείχνει πόσο μεγάλη είναι η πίεση για το θέμα στην Ευρώπη. Η κίνηση αυτή είναι μια κραυγή για βοήθεια από την Αθήνα. Και επιβεβαιώνει μία βασική θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι πρέπει επειγόντως να εφαρμόσουμε με συνέπεια μία μεταναστευτική στροφή στην Γερμανία και την Ευρώπη».

Το Ευρώ παραμένει πολιτικό ζήτημα

Η Βουλγαρία θα γίνει το 21ο μέλος της Ευρωζώνης. Συντάκτης στη Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνεται στην γεωπολιτική πτυχή της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας ωστόσο ότι αν λάβει κανείς υπόψη την εμπειρία, τα πράγματα σπάνια εξελίσσονται ομαλά όταν η πολιτική έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τα λόγια της Άνγκελα Μέρκελ από το μακρινό 2012: «Αν αποτύχει το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη» – μια δήλωση που σύμφωνα με την FAZ «δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πειστική, όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη». Τα παραδοσιακά οικονομικά κριτήρια περνούν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα, συμπληρώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι «η Βουλγαρία πληροί μόλις και μετά βίας το κριτήριο της πληθωριστικής σύγκλισης». Επιπλέον, «προστίθενται τα ερωτήματα σχετικά με την διαφθορά στη χώρα, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και την ανεξαρτησία του νομικού συστήματος. (…) Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το ό,τι μια γενναιόδωρη, δηλαδή πολιτική, ερμηνεία των κριτηρίων σύγκλισης είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Τότε επρόκειτο για ένα ζήτημα που αφορούσε την κρατική οικονομία, κάτι που ενδέχεται να ήταν πιο σοβαρό από τον πληθωρισμό της Βουλγαρίας. Παρόλα αυτά, η εμπειρία δείχνει ότι τα πράγματα σπάνια έχουν καλή κατάληξη σε μια νομισματική ένωση όταν η πολιτική υπερισχύει της οικονομίας».
Χρύσα Βαχτσεβάνου, DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ