27.6 C
Athens
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚυρ. Μητσοτάκης: Ηρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο για τη μονιμότητα...

Κυρ. Μητσοτάκης: Ηρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180».

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση

Σε ό,τι αφορά την αστική χωροταξία ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 24. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το όριο των οικισμών, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 1985. Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης. Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής λέει το ίδιο με τον τρόπο του, που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων».

Έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη. Έχουμε θέμα στα ενοίκια, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι σταθεροποιείται αλλά οι μισθοί αυξάνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για τις εξαγγελίες μου για το οικονομικό έτος του 2026. Εμείς θεσμοθετούμε μόνιμα επιδόματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο στεγαστικό «και αυτοί, που υποφέρουν περισσότερο είναι οι ενοικιαστές. Τώρα θα δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά. Και εάν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα το εξετάσουμε. Η προσοχή μας θα στραφεί περισσότερο στην αξιοποίηση υφιστάμενων σπιτιών αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».

Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2031 – Η ακολουθούμενη πολιτική είναι πολιτική Μητσοτάκη

Για τις επόμενες εθνικές εκλογές και για το εάν θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επόμενες εκλογές είναι το 2027 και υπάρχει καιρός μέχρι τότε. «Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2031. Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό επιτύχαμε η κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές, που χρειάζεται να γίνουν, μία τέτοια είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέλω να βάλω το λιθαράκι μου. Οι πολίτες αναμένουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας», τόνισε.

Για την κριτική που ασκεί ο Α. Σαμαράς

Ερωτηθείς για την κριτική, που του ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι «πολιτική Μητσοτάκη γιατί είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός. Δεν με απασχολεί καθόλου η κριτική του, ο κ. Σαμαράς έχει τις απόψεις, είναι εκτός ΝΔ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το κύρος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι σαφώς βελτιωμένη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις στο πολιτικό σύστημα και επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη στάση, που θα τηρήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ